Su Medeniyetine Yolculuk: Şerefiye Sarnıcı

Finans & Girişimcilik

Su Medeniyetine Yolculuk: Şerefiye Sarnıcı

01.11.2023

İstanbul'un en eski sarnıçlarından Şerefiye Sarnıcı'nı keşfetmek mi istiyorsunuz? Şerefiye Sarnıcı nerede, giriş ücreti nedir ve daha fazlası için hemen tıkla!

Su Medeniyetine Yolculuk: Şerefiye Sarnıcı


İstanbul’da neredeyse her bir sokak, tarihin derinliklerine açılan bir kapı. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu şehirde attığın her adımda birbirinden etkileyici tarihi yapılar görebilirsin. Özellikle de İstanbul’un en eski yerleşim yeri olan Tarihi Yarımada’da gezerken bir dönem filminin içindeymiş gibi hissetmen mümkün.

Tarihi Yarımada gezisi sırasında camiler, saraylar, hanlar ve daha pek çok tarihi yapı sana eşlik edecek. Ama burada görülmesi gereken yerler, unutma ki sadece yerin üstü ile sınırlı değil. Yerin altında da binlerce yıllık tarih seni bekliyor. İstanbul’un en eski sarnıcı olan Şerefiye Sarnıcı da bunlardan biri.

2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmalarının yapıldığı bu sarnıç, şu anda tarih ile sanatın birleştiği eşsiz bir mekan. O zaman Şerefiye Sarnıcı keşfine başlayalım.

Şerefiye Sarnıcı’nın Tarihi


Sarnıç denildiğinde akla ilk olarak Yerebatan Sarnıcı gelse de İstanbul’da ondan daha köklü geçmişe sahip bir sarnıç bulunuyor. Bu sarnıç ise tabii ki yaklaşık 1600 yıllık geçmişi ile görenleri büyüleyen Şerefiye Sarnıcı.

Şerefiye Sarnıcı’nın mimari özelliklerinden yola çıkılarak 2. Theodosius döneminde, 408-450 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Yani 532 yılında inşa edilmiş Yerebatan Sarnıcı’ndan nerdeyse 100 yıl önce bu sarnıç, şehrin su ihtiyacını karşılamak için Theodosius tarafından yaptırılmış. Bu nedenle Theodosius Sarnıcı olarak da biliniyor. Şerefiye ismini ise Osmanlı döneminde almış.

Şerefiye Sarnıcı,  uzun süre Büyük Doğu Roma Sarayı’nın su ihtiyacını karşılamak için kullanılmış. Ancak Osmanlı zamanında duran sudan akan suya geçilmesi ile tıpkı diğer sarnıçlar gibi atıl duruma gelmiş. Sarnıcın üzerine önce Arif Paşa Konağı, sonra da Belediye Hizmet Binası yapılmış. Bu nedenle de sarnıç uzun süre saklı kalmış.

Tekrar gün yüzüne çıkması da çok eski bir zamana dayanmıyor. 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin binayı yıkması ile Şerefiye Sarnıcı gün yüzüne çıkarıldı. Restore edilen sarnıç, 360 derece projection mapping sisteminin entegre edildiği en eski yapı olarak sanatın ve tarihin bir arada sunulduğu bir mekana dönüştü. Şu anda burası sergilere, konserlere ve büyüleyici ışık gösterilerine ev sahipliği yapıyor.

Şerefiye Sarnıcı’nın Mimarisi

Şerefiye Sarnıcı’na girdiğinde büyüleyici bir atmosfer seni bekliyor. Dönemin su ihtiyacını karşılaması amacıyla yapılan bu sarnıç, 11 metrelik tavan uzunluğuna sahip.

Sarnıcın içinde 32 adet sütun bulunuyor. Sütunların başlıklarında da sarnıcın mimari zenginliğini gösteren detaylar mevcut. Şerefiye Sarnıcı’na özel olarak sütün başlıkları, Marmara Adası’ndan gelen mermerden yapılmış. Mermerin üzeri ise akantus yani ayı pençesi olarak bilinen bitkinin kabartmaları ile bezeli.

24x40 metre büyüklüğünde dikdörtgen bir alana inşa edilen bu sarnıç, kavisli duvarlara sahip. Duvarların kavisli yapılmasının sebebi ise su basıncına karşı daha dayanıklı olması. Ayrıca duvarların yukarısına baktığında kemer hizasında eşit aralıklarla yerleştirilmiş küçük pencereler görebilirsin. Bu pencereler sayesinde de suyun bozulmasına karşı önlem alınırken aynı zamanda su tahliyesi yapılabiliyor.

Şerefiye Sarnıcı Nerede?

Şerefiye Sarnıcı, İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alıyor. Burası İstanbul’un en eski yerleşim yeri olduğu için İstanbul’daki pek çok tarihi yapı da burada bulunuyor. Bu nedenle Şerefiye Sarnıcı’na geldiğinde farklı yerleri de gezerek bir kültür turu yapabilirsin.

Şerefiye Sarnıcı’nın mistik atmosferi seni büyülediyse İstanbul’un diğer önemli sarnıçlarını da Tarihi Yarımada’da görmen mümkün. “Başka hangi sarnıçlara gidebilirim?” diye düşünüyorsan merak etme, senin için bir rota hazırladık. Rotayı haritadan inceleyebilirsin.

Şerefiye Sarnıcına Nasıl Gidilir?

Şerefiye Sarnıcı’na hem Avrupa Yakası’ndan hem de Anadolu Yakası’ndan ulaşmak oldukça kolay. Eğer Avrupa Yakası’ndan sarnıca gitmek istiyorsan Karaköy’e gidip tramvaya binmelisin. Sarnıca ulaşmak için de Çemberlitaş durağında inmen gerekli.

Anadolu Yakası’ndan Şerefiye Sarnıcı’na gitmek için ise iki seçeneğin var. Bunlardan biri Marmaray, diğeri de vapur. Marmaray ile gidersen Sirkeci durağında inip yürüyebilir ya da Sirkeci durağından tramvaya binebilirsin.

“Biraz deniz havası alalım.” diyorsan vapur senin için doğru tercih. Vapurla gitmek istersen önce Kadıköy’den kalkan Eminönü vapurlarına binmelisin. Eminönü’ne geldiğinde de tramvayı kullanarak sarnıca ulaşabilirsin.

Şerefiye Sarnıcı Ziyaret Saatleri


Şerefiye Sarnıcı, 09.00 - 19.00 saatleri arasında her gün ziyarete açık. Ancak gezi planının saatini ayarlarken sarnıçta gerçekleştirilen mapping gösterimlerini de dikkate almanı öneririz.

Sarnıç içerisinde her saat başı başlayacak şekilde iki farklı mapping gösterimi yapılıyor. Bunlardan ilki Geçmişten Günümüze Şerefiye, diğeri ise Su Medeniyeti İstanbul. Farklı bir atmosferde Şerefiye Sarnıcı’nı keşfetmek ve bu iki gösterime de katılmak istersen saat başlarında sarnıcı ziyaret etmelisin.

Şerefiye Sarnıcı 2023 Giriş Ücreti Ne Kadar?
O halde teknoloji, sanat ve tarihin birleştiği Şerefiye Sarnıcı’nın giriş ücretine gelelim. Öncelikle şunu belirtelim; giriş ücreti gösterim sayısına göre değişiyor. Buna göre Şerefiye Sarnıcı 2023 giriş ücretleri şöyle:


Tek Gösterim Çift Gösterim
Yabancı Misafir 300 TL 400 TL
Tam 60 TL 100 TL
Öğrenci 30 TL 40 TL
“Peki, Şerefiye Sarnıcı’nın giriş biletleri nereden alınır?” diye düşünüyorsan Passo’yu ziyaret etme zamanı. Passo üzerinden istediğin tarih ve saat aralığı için giriş biletini alıp kolaylıkla Şerefiye Sarnıcı’nı ziyaret edebilirsin. Üstelik Passo’dan yaptığın alışverişte N Kolay sanal kartını kullanarak biletini %20 indirimli bir şekilde alabilirsin.

Şerefiye Sarnıcı’nda MüzeKart Geçerli mi?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan MüzeKart; Türkiye’de müze, saray ve örenyeri gibi 300’den fazla tarihi yerde geçerli. Ancak kartın geçerli olması için bu yerlerin Bakanlığa bağlı olması gerekli. Şerefiye Sarnıcı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmadığı için girişlerde MüzeKart geçerli değil.

Sarnıç Gezisine Devam Etmek İçin: Meşhur İstanbul Sarnıçları 
Şerefiye Sarnıcı’nın büyülü atmosferinden çıktığında sadece 10 dakika yürüyerek İstanbul’un meşhur sarnıçlarını da görmen mümkün. O halde, yerin altındaki tarihe doğru bir tur yapmak istersen bu turda seni bekleyen diğer sarnıçları da keşfedelim.

Binbirdirek Sarnıcı


Sarnıç gezisinde ilk durağımız, Şerefiye Sarnıcı’ndan sadece 3 dakika yürüme mesafesindeki Binbirdirek Sarnıcı. Bu sarnıcın önemi ise Yerebatan Sarnıcı’ndan sonra İstanbul’daki en büyük su haznesine sahip ikinci sarnıç olması.

5. yüzyılda Constantinus tarafından yapılmış Binbirdirek Sarnıcı, tam olarak 3584 metrekare büyüklüğünde. Bu ihtişamlı sarnıcın içinde, 212’si orijinal haliyle geçmişten günümüze kadar gelmeyi başarmış 224 adet sütun bulunuyor.

Uzun süre su deposu olarak kullanılan Binbirdirek Sarnıcı, zaman içerisinde kuruduğu için 16. yüzyıldan itibaren atölyeye çevrilmiş. Günümüzde İstanbul’un tarihini gözler önüne seren ihtişamlı bir yapı olarak ziyaretçilerini bekliyor.

Yerebatan Sarnıcı