2023 İKSV Festivalleri: Sanatseverlerin Buluşma Noktası

İçerikler

Finans & Girişimcilik

İstanbul Festivallerle Dolu: 2023 İKSV Festivalleri


Kulaklarımızın pasını silen müzik festivalleri, dünya sinemasını ayağımıza getiren film festivalleri ve daha pek çok festival ile herkesin zevkine uygun bir etkinlik bulmak mümkün. Farklı etkinliklerle dolu festivallerin en popüleri ise tabii ki her sene merakla beklenen İKSV festivalleri.

İstanbul’u kültür ve sanat açısından zenginleştiren İKSV festivalleri, her sene olduğu gibi 2023 yılında da sanatseverlere eşsiz deneyimler sunuyor. Sinemadan müziğe farklı alanlardaki İKSV festivalleri ile sanata doymaya hazırsan etkinlik planını yapmaya başlayalım. Haydi, İstanbul’a değer katan İKSV ile 2023 festivallerinde bizi neler bekliyor, birlikte öğrenelim.

 


Sanatın Her Çeşidini İstanbul'a Getiren İKSV

İKSV festivallerini incelemeden önce “İKSV nedir?” sorusunu cevaplamak için İstanbul’un kültür ve sanat yaşamını zenginleştiren bu vakfın tarihine küçük bir yolculuk yapalım.

Açılımı İstanbul Kültür Sanat Vakfı olan İKSV, 1973 yılında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı önderliğinde bir grup sanatseverin kurduğu bir vakıf. Bu vakfın amacı ise İstanbul’un sanat ve kültür yaşamını zenginleştirmek. Bu amaç doğrultusunda etkinlikler düzenleyen İKSV, kurulduğu ilk yıllarda sadece klasik müzik dalında etkinliklere yer veriyordu. Daha sonrasında festival programını genişleterek film, tiyatro, bale gibi pek çok sanat dalını bünyesine kattı. Böylelikle hiçbir kar amacı gütmeden İstanbulluları sanatın farklı dallarındaki ünlü isimler ve eserler ile buluşturdu.

İKSV’nin en popüler festivallerinden olan İstanbul Film Festivali, 1983 yılında Sinema Günleri adıyla başladıktan sonra 1989 yılında şu anki adını aldı. Böylece sinema alanını da bünyesine katan kurum, sonra sırasıyla 1987 yılına Uluslararası İstanbul Bienali ve 1989 yılında Tiyatro Festivali ile festival kategorilerini genişletti.

Şu anda da İstanbul’un kültür ve sanat yaşamını zenginleştirme amacıyla İKSV; film, müzik, tiyatro, resim gibi pek çok alanda uluslararası etkinliklere imza atıyor. Bize de etkinliklerle dolu İstanbul’da her sene düzenlenen birbirinden renkli İKSV festivallerini heyecanla beklemek düşüyor.

2023 İKSV Festivalleri Neler?

Her sene olduğu gibi bu sene de sanatın her dalında festivallerle 2023 İKSV festival programı bizi bekliyor. 2023 senesinde bizi hangi festivaller bekliyor, festivallerde neler var; incelemeye başlayalım.


42. İstanbul Film Festivali

42.’si düzenlenecek İstanbul Film Festivali, 7-18 Nisan 2023 tarihleri arasında İstanbullu sinemaseverlerle buluşacak. Merakla beklenen festival programında hem geçmişten hem de günümüzden dünya sinemasının en etkileyici örneklerini görmek mümkün.

Dolu dolu programı ile 42. İstanbul Film Festivali’nde bu sene bizi 134 uzun ve 29 kısa metrajlı film bekliyor. Kült yapıtlar, usta yönetmenlerin unutulmayan eserleri, genç yeteneklerin son filmleri ve farklı ülkelerin sinemasından ödüllü filmler bu festivalde izlenebilecek. Korkudan dramaya pek çok türün en güzel örneklerini görebileceğimiz 42. İstanbul Film Festivali, izleyicilere farklı duyguları bir arada yaşatmaya geliyor.

N Kolay katkıları ile gerçekleşecek 42. İstanbul Film Festivali; ünlü yönetmen William Friedkin’in unutulmayan eserlerine, Berlin Film Festivali’nden ödüllü filmlere ve daha pek çok yapıta ev sahipliği yapıyor. Birbirinden güzel filmleri ise Kadıköy Sineması, Atlas 1948 ve Fransız Kültür Merkezi gibi İstanbul’un farklı sinema salonlarında izlemek mümkün. 42. İstanbul Film Festivali filmleri ve etkinlik mekanları hakkında detayları Passo’dan öğrenebilirsin.


51. İstanbul Müzik Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın kuruluşu ile özdeşleşen İstanbul Müzik Festivali, klasik müzik alanında ünlü şefleri ve orkestraları 1973’ten beri İstanbul’da ağırlıyor. Bu sene 51.’si düzenlenecek İstanbul Müzik Festivali, 1-17 Haziran 2023 tarih aralığında gerçekleşecek.

51. İstanbul Müzik Festivali’nde ünlü orkestralar ve yıldız solistler ile müziğe ve müziğin tarihine bir yolculuk bizi bekliyor. Bizi Cumhuriyet’in ilk yıllarına götürecek festivalde Türk müziği klasiklerini ve Türk tango bestelerini keyifle dinleyebilmek mümkün. Ayrıca Anadolu’da yaşamış kadınlardan ilham alınan eserlere yer veren festival programında geçmişten günümüze kadın hikayeleri notalara dökülecek.

Hollanda Kraliyet Concertgebouw Oda Orkestrası, Fazıl Say, Arabella Steinbacher gibi ünlü orkestraları ve sanatçıları ağırlayacak 51. İstanbul Müzik Festivali seni bekliyor.


30. İstanbul Caz Festivali

Müzikseverleri senelerdir caz müziğin ünlü isimleri ile buluşturan İstanbul Caz Festivali, bu sene 30. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. Dolu dolu bir programla gelen 30. İstanbul Caz Festivali, 7-18 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Caz müziği sokaklara taşıyan festival kapsamında Kadıköy sokaklarında dolaşırken müziğe doymak da var, Caz Vapuru ile İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasında caz dinlemek de. Keyifli etkinlikleri ünlü isimlerle birleştiren Caz Festivali ile bu sene Kovacs, The Luminers, Morcheeba gibi dünyaca ünlü sanatçılar İstanbul’a geliyor.


Gezgin Salon Festivali

Doğa içinde müziğe doyabileceğin Gezgin Salon Festivali, geçen sene 20 bine yakın müziksever ile buluştuktan sonra bu sene de birbirinden ünlü yerli ve yabancı sanatçıları hayranları ile buluşturmaya hazırlanıyor. 29-30 Temmuz 2023 tarihlerinde gerçekleşecek Gezgin Salon Festivali, İKSV’nin iyi müzik anlayışını Parkorman’a taşıyor.

Pek çok yerli ve yabancı sanatçının konserini izleyebileceğimiz Gezgin Salon Festivali’nin ilk gününde Satori, L’Imperatrice, Agar Agar, Sylvie Kreusch ve Emir Taha sahne alacak. Festivalin ikinci gününde ise Jon Hopkins, Büyük Ev Ablukada, Warhaus, Still Corners ve Tsar B’nin şarkılarına eşlik edebileceğiz. Parkorman’da gerçekleşecek festival ile yeşillikler arasında dans ve müzik dolu iki gün bizi bekliyor.


Sanata Değer Katan İKSV Ödülleri

İKSV, düzenlediği festivaller ile sadece sanatçı ve sanatseverleri buluşturmakla kalmıyor, ödüller ile de sanata değer katıyor. Altın Lale başta olmak üzere farklı kategorilerde ödüller ile İKSV, sinemaya değer katarken yeni film projelerinin desteklenmesi için de tanıtım zemini oluşturuyor.

Geçen sene Altın Lale En İyi Film ödülü, Gaspar Noe’nin Vortex filmine verilirken bu sene ödülü hangi yapıtın alacağı merak konusu. Sinema sanatçılarının da unutulmadığı ödüllerde bu senenin Onur Ödülü sahipleri ise belli. 42. İstanbul Film Festivali kapsamında Nevra Serezli ve Kayhan Yıldızoğlu, 2023 senesinin Sinema Onur Ödülü’nü alan sanatçıları.

İKSV ödülleri tabii ki sadece sinema alanı ile sınırlı değil. Müzik alanında da ödüllerle sanatı destekleyen İKSV, Müzik Onur Ödülü’nü besteci Hasan Uçarsu ve Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü ise keman sanatçısı Anne-Sophie Mutter’a verdi. Genç müzisyenleri de unutmayan İKSV, Aydın Gün Teşvik Ödülü ile de klasik müzik alanında çalışan bir gencin kariyerini destekleyecek. Bu önemli desteğin kazananları ise 28 Nisan 2023 tarihinde açıklanacak. Destek fonu için düzenlenen “Yarının Kadın Yıldızları” etkinliğine 51. İstanbul Müzik Festivali’nde sen de katılabilirsin.

Festival Biletleri Nereden Alınır?

Gördüğün gibi İKSV bu sene de dolu dolu bir program ile karşımızda. Bir gelenek haline gelen İKSV festivalleri, İstanbulluların merakla beklediği etkinlikler olduğu için sevdiğin sanatçıların konserlerini kaçırmamak ve sinema salonları dolmadan yerini ayırmak için biletini önceden almanda fayda var.

“Tüm bu festivallere nereden bilet alabilirim?” diye düşünüyorsan cevap çok basit. İKSV festivallerine Passo’dan ulaşabilir ve biletini alabilirsin. Üstelik N Kolay sanal kartınla yapacağın Passo alışverişinde %20 indirim de kazanabilirsin.