Altın Çeşitleri Nelerdir? En Büyük Altın Hangisidir?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Altın Çeşitleri Nelerdir? En Büyük Altın Hangisidir?



Parlak sarı rengi ile göz kamaştırıcı bir maden olan altın, geçmişten günümüze kadar ihtişamın ve şıklığın temsilcisi olmayı başarmış durumda. Günümüzde de altından yapılan takılar, altın detayları ile dikkat çeken objeler ya da yarım, çeyrek vb. boyutlarda satılan altınlar gibi farklı şekil ve boyutlarda altın ile karşılaşmak mümkün.


Ayrıca altın sadece görselliği ile dikkat çeken bir kıymetli maden değil, aynı zamanda değerli yapısı ile bir yatırım aracı. Durum böyle olunca da hem fiziksel olarak altın almak hem de altın ile yatırım yapmak isteyenler için bu kıymetli maden hakkında merak edilen pek çok detay söz konusu. Örneğin en büyük altın hangisi, biliyor musun? O halde altın çeşitlerini öğrenmenin ve en büyük altını keşfetmenin zamanı geldi.

Altın Çeşitleri

Yarım altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını, beyaz altın gibi farklı altın çeşitleri ile karşılaşmak mümkün. Peki, tüm bu altınlar neye göre sınıflandırılıyor? Aslında tüm altın çeşitlerini şu üç ana kategoride inceleyebiliriz:

⦁ Boyutuna göre altın çeşitleri

⦁ Renklerine göre altın çeşitleri

⦁ Basılma dönemine göre altın çeşitleri

“Peki, bu kategoriler içerisinde hangi altın çeşitleri yer alıyor?” diyorsan da altın kategorilerinin içeriğine daha detaylı bakalım:

Boyutuna Göre Altın Çeşitleri

Günlük hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız yarım altın, çeyrek altın, boyuta göre isimlendirilen altın çeşitlerinden bazıları. Bu kategoride yer alan tüm altın boyutlarını ise şu şekilde sıralamak mümkün:

⦁ Çeyrek altın

⦁ Yarım altın

⦁ Gremse altın

⦁ Tam altın

Renklerine Göre Altın Çeşitleri

Altın, genellikle parlak sarı rengi ile karşımıza çıksa da farklı metaller ile karıştırılarak altının rengi değiştirilebilir. Bunun için de altın çeşitlerini rengine göre şu şekilde ayırabiliriz:

Sarı altın: Altının alışık olduğumuz rengi olan parlak sarı renge sahiptir

Beyaz altın: Alaşımında nikel, çinko, gümüş gibi beyaz renk veren metaller kullanılır ve böylece rengi beyazlaştırılır.

Yeşil altın: Altının içerisine bakır ve gümüş karıştırılarak yapılır. Ancak yeşil altını piyasada görmek pek mümkün değil. Çünkü yeşil altın, sadece özel tasarımlarda veya koleksiyonlarda kullanılır.

Basılma Dönemine Göre Altın Çeşitleri

Basılma dönemine göre de altın çeşitleri değişir. Farklı dönemlerde basılan altın çeşitlerini de şu şekilde sıralayabiliriz:


Reşat altın: Sultan V. Mehmet Reşat adına basılmış Osmanlı altınıdır.

Hamit altın: Sultan II. Abdülhamit adına bastırılan Osmanlı altınıdır. Hem reşat hem de hamit altını piyasada bulmak genellikle zor olduğu için bu iki altın türü, antik para olarak değerlendirilir.

Cumhuriyet altını: Cumhuriyetin ilanından sonra basılmaya başlanan ve üzerinde Atatürk portresi olan altındır.

Altın Boyutları ve İsimleri



Farklı altın çeşitlerini keşfettiğimize göre şimdi, boyutlarına göre altınları daha detaylı inceleyelim. Çünkü her bir altın boyutunun gramı değişir. Bu da demek oluyor ki en büyük altını bulmanın yolu, altın boyutlarının gramlarını bilmekten geçiyor.


Ancak altın boyutlarına geçmeden önce altının değerini belirleyen bir diğer konu olan altın ayarlarını açıklayalım. Altın alırken 22 ayar, 18 ayar gibi farklı ayarlar ile karşılaşmış olabilirsin. “Peki, bu ne demek?” diyorsan aslında bu ayarlar, altının saflık oranını belirtiyor. %99 oranında altın içeriğine sahip altına 24 ayar denilirken bu ayardan daha düşük değerler ise altının içerisinde farklı alaşımların olduğunu ifade ediyor. Buna göre de altın açısından en zengin ayarların 24 ve 22 ayar olduğunu söyleyebiliriz.

Gremse Altın Boyutu

22 ayar olarak üretilen gremse altın, ağırlık olarak 10 çeyrek veya 5 yarım altına denktir. Kulpsuz olarak 17.54 gram ağırlığa sahiptir.

Hamit Altın Boyutu

22 ayar altından üretilen hamit altınının ağırlığı 7.2 gramdır.

Reşat Altın Boyutu

Reşat altının ağırlığı ve ayarı da hamit altın ile aynıdır. Yani reşat altın da 22 ayar altından üretilir ve ağırlığı 7.2 gramdır.

Tam Altın Boyutu

22 ayar altından üretilen tam altının ağırlığı, 7.016 gramdır. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise tam altın ile Cumhuriyet altınını birbirine karıştırmamak. Genellikle bu iki altın çeşidi aynı sanılsa da aslında bu altınlar hem ağırlık hem de görsel açıdan birbirinden farklı.


Hem tam altın hem de Cumhuriyet altınının üzerinde Atatürk portresi bulunur. Ancak “Ata Para” olarak da adlandırılan Cumhuriyet altınının üzerinde tam altından farklı olarak “Hakimiyet milletindir.” yazar. Tam altında ise portrenin etrafında sadece işlemeli bir çerçeve bulunur. Ayrıca Cumhuriyet altını, tam altından daha ağırdır. Cumhuriyet altınının ağırlığı 7.216 gram gelir.

Yarım Altın Boyutu

22 ayar altından üretilen yarım altının ağırlığı, 3.21 gramdır.

Çeyrek Altın Boyutu

Çeyrek altın da 22 ayar altından üretilir. Ağırlığı da 1.75 gramdır.

Gram Altın Boyutu

Gram altın, genellikle 1 gram olarak karşımıza çıksa da aslında farklı ağırlıklarda üretilen pek çok gram altın ile karşılaşmak mümkün. Çünkü İstanbul Altın Rafinerisi’nin tescilli markası olan gram altın; 0.5, 1, 2.5, 5, 10, 20, 50 ve 100 gram ağırlıklarda, 22 ayar veya 24 ayar üretilen, genellikle yatırım amaçlı kullanılan altın külçeleri olarak tanımlanır.


Gram altın çeşitleri külçe şeklinde olduğu için de şekil olarak madeni paraya benzeyen diğer altın çeşitlerinden ayrılır.

En Büyük Altın Hangisi?



Tüm altın boyutlarını inceledik. Boyutlardan da anlaşıldığı gibi 100 gram ağırlığında ve 24 ayar altından üretilen bir külçe altına en büyük altın diyebiliriz. Ancak külçe şeklinde değil de madeni para şeklinde olan altınlardan en büyüğünü arıyorsan da cevap gremse altın.


En büyük altını keşfetmiş olsak bile unutma ki altın alırken dikkatli olman şart. Fiziksel olarak altın satın almayı düşünüyorsan altının TSE belgesinin olmasına dikkat etmeli ve ayar, imalatçı firma, kuyumcu gibi detayları incelemelisin. Çünkü sahte altın veya altının kullanımından kaynaklı değer düşmesi gibi risklerle karşılaşabilirsin. Bu riskleri ortadan kaldırıp güvenle altın yatırımı yapmanın yolu ise her ihtiyaca uygun çözümlerle dolu N Kolay dünyasında seni bekliyor.

N Kolay ile Kolayca Altın Al Sat

N Kolay ile altın alım satım işlemlerini 5 gün/24 saat boyunca hızla gerçekleştirebilirsin. Ayrıca sadece altın değil, döviz ve gümüş yatırımı yaparak farklı yatırım araçlarıyla da kazancına değer katabilirsin.


Sen de hem güvenli hem de pratik bir şekilde kazancını değerlendirmek istiyorsan N Kolay mobil üzerinden hemen yatırımı hesabını açabilir ve yaptığın yatırımlarla kazanmaya başlayabilirsin.