Chatbot Nedir? Nasıl Kullanılmaktadır?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Chatbot Nedir? Nasıl Kullanılmaktadır?


Yapay zeka (AI) alanındaki gelişmeler, chatbotları da hayatın birçok alanına dahil etti. Çok sayıda özel sektör; chatbot’ları iş süreçlerinde kullanmaya başladı. Bireysel kullanıcılar ise günlük işlerinde bu teknolojiyi kullanarak işlerini kolaylaştırıyorlar. Peki, kullanımı yaygınlaşmaya başlayan chatbot ne demek? Chatbot hakkında merak ettiğin soruları sırayla yanıtlayalım.

Chatbot Nedir?

Yapay zeka botları ya da sohbet robotları olarak duyabileceğiniz chatbotlar AI alanındaki gelişmeler sonucunda ortaya çıkan bir yazılım programıdır. NLP yani doğal dil işleme ve makine öğrenmesi (ML) teknolojisini kullanarak insanların dilini anlayarak ve onlara cevap vermeye çalışır. Yani kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgiyi onlara anında aktarır, yapmak istediği dijital işlemi yapar, onu ihtiyacı olan yere yönlendirir ve ona daha birçok konuda yardımcı olur. Bunu ise sohbet dilinde yapar.

Chatbot Nasıl Geliştirilmektedir?


 

Chatbot’lar makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak geliştirilir. Burada ML ne demek diye soruyorsan açıklayalım: Makine öğrenmesi, insanların yaptığı gibi düşünmeyi öğreten yazılımlar geliştiren bir yapay zeka biçimidir. Ayrıca dilersen daha fazla bilgi için “Machine Learning Ne Anlama Gelmektedir?” başlıklı yazıyı okuyabilirsin.

Makine öğrenmesi kapsamında sohbet robotu geliştirmek için de ilk olarak onun ne amaçla oluşturulacağının planının yapılması gerekir. Yani bu sohbet robotu hangi sektörde, kime hizmet edecek? gibi soruları yanıtlamak gerekir. Ardından ilgili veriler toplanır, makine öğrenmesi için kullanılacak dil yani algoritma seçilir. Bu, makinenin ona yöneltilen soruları anlamlandırıp doğru yanıtlayabilmesi için gereklidir. Sonrasında ise chatbot eğitilir ve doğru şekilde çalışıp çalışmadığı, işlevsel olup olmadığı kontrol edilir ve kullanılmaya başlanır.

Chatbotlar Yapay Zeka Mıdır?

Chatbot, yapay zeka teknolojisi kullanılarak geliştirilen bir yazılımdır. Yani yapay zekanın kendisi değildir ancak ondan beslenir. Yapay zeka ise makinelere insan gibi düşünme ve öğrenme kabiliyetini kazandıran bir bilim dalıdır. Sohbet robotları da bu teknolojilerin bir parçasıdır.


 

Chatbot’lar Nerelerde Kullanılmaktadır?

Sohbet robotları; WhatsApp, Facebook Messenger gibi mesajlaşma platformlarında Google Asistan veya Siri gibi asistan yazılımları aracılığıyla yer alır. Ayrıca şirketlerin web siteleri veya mobil uygulamalarında da kullanılır. Chatbot’ların kullanım alanlarından bazıları şu ise şekildedir:

Sağlık: Chatbot’lar sağlık sektöründe idari süreçleri yönetebilir, hastalara veya sağlık sektöründeki çalışanlara hastalıkları, tedavileri hakkında bilgiler verebilir veya tıp alanındaki güncellemeleri bildirim yoluyla kullanıcılara iletebilir.

Seyahat: Sohbet robotları, seyahat şirketlerinin müşteri hizmetleri süreçlerine yardımcı olabilir, şirketlerin web sitelerini ziyaret eden kullanıcının ihtiyaç duydukları soruları cevaplayabilir ve rezervasyon işlemlerini gerçekleştirebilir.

İnsan kaynakları: İş başvurusu yapacak kişilerin formlarını doldurmaları, başvuru sırasında ihtiyacı olacak belgeleri sisteme yüklemeleri konusunda yardımcı olabilir ve iş yeri hakkında merak ettiği soruları yanıtlayabilir.

Sohbet robotlarının kullanım alanları bundan çok daha fazladır. Yani bankacılık, alışveriş, yemek siparişi chatbot’ları ve daha fazlasından bahsetmek mümkün. Peki, online alışverişlerde chatbot’ların yeri nedir?

Chatbot’lar Online Alışverişte Bulunur Mu?

Evet, sohbet robotları online alışverde hem kullanıcılara hem satıcı firmaya yardımcı olur. Chatbot’lar sipariş alabilir, ödeme işlemlerini gerçekleştirebilir, müşterinin satın alma ve arama geçmişlerinden yola çıkarak onlara ürün önerilerinde bulunabilir veya sepetinde ürün bırakan müşterilere kişiselleştirilmiş mesajlar göndererek almaktan vazgeçtikleri ürünlerin alımlarını tamamlamalarına yardımcı olur.

Yani sen de ürün satın alacağın zaman ürün hakkında merak ettiğin soruları sohbet robotuna sorabilir ve ondan yanıt alabilirsin. Chatbot yoluyla ürünlerin veya hizmetlerin promosyon ve indirimlerinden haberdar olabilirsin.

Chatbot’lar Makine Öğrenmesiyle Geliştirilebilir Mi?


 

Sohbet robotları, ML teknolojisiyle geliştirilebilir. Çünkü makine öğrenmesi, doğal dil işleme teknolojisiyle gelişir ve chatbot da NLP sisteminde çalışan bir yazılımlardır. Makine öğrenmesi, veriler arttıkça yani kullanıldıkça kendini geliştirdiği için sohbet robotları da kullanıldıkça kendilerini geliştirirler. Yani kullanıcıların dil kullanım şekillerini öğrenebilir ve bu bilgileri kullanarak daha doğru yanıtlar verebilirler. Böylece kullanıcılar açısından daha faydalı olurlar.

ChatGPT Nedir? Ne Zaman Açıklanmıştır?

Bilinen chatbot’lardan bir tanesi ChatGPT’dir. ChatCPT, OpenAI (yapay zeka araştırma ve geliştirme şirketi) tarafından geliştirilen ve kullanıcıların merak ettiği soruları konuşma biçiminde yanıtlayabilen (insan yanıtlarına benzer şekilde) soru yanıtlama yazılımıdır. Bu sohbet robotu, GPT-3.5 (Generative Pre-trained Transformer) dil modelini temel alır. Kullanıma başlanma tarihi 30 Kasım 2022’dir.

ChatGPT Nasıl Çalışmaktadır?

ChatGPT de diğer sohbet robotları gibi AI teknolojisi sayesinde çalışır. ChatGPT’yi kullanmaya başlamak için yapman gereken chat.openai adresine gitmen ve kaydol tuşuna basarak kaydını oluşturmandır. Ardından arama kutucuğuna dilediğin soruyu sor ve yanıtını bekle. Kullanımı ise şu anlık ücretsiz.

ChatGPT Ne Sunmaktadır

ChatGPT, kullanıcının yazdığı soruları uzun metinler halinde informatif olarak yanıtlar. ChatGPT’nin sana sunabileceklerini şu şekilde açıklayalım:

      Uzun bir metni kopyalayıp ona metnin özetini geçmesini isteyebilir ve konuya hakim olabilirsin.

      Ondan, e-mail kutuna gelen bir maile cevap yazmasını isteyebilirsin.

      Araştırma yapacağın konuda merak ettiğin soruları sorabilir veya ondan bu konuda yol göstermesini isteyebilirsin. Anket yapacağın konu başlığını belirtmen ve ondan bu anket için gerekli hipotezleri üretmesini istemen buna örnek olarak verilebilir.

      Sosyal medya hesaplarında yapacağın paylaşımların açıklamaları konusunda yardım alabilirsin.

Hayatımıza her geçen gün yenilik katan yapay zeka bilimi, bu sefer de sohbet robotlarıyla gündelik işlerden karmaşık iş süreçlerine kadar birçok görevi kolaylaştırıyor. İlerde ise hem daha yararlı olacağı hem de daha fazla insan tarafından kullanılacağı düşünülüyor.