Online Alışverişte Güvenlik: 3D Secure Nedir?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Online Alışverişte Güvenlik: 3D Secure Nedir?


 

Bir yandan finansal teknolojilerin gelişmesi, bir yandan da pandeminin etkileri, online alışveriş alışkanlığının hızla yayılmasını sağladı. Öyle ki en temel ihtiyaçlar bile internetten alışveriş yapılarak karşılanmaya başlandı. Bu sayede kullanıcılar hem zahmete girmekten kurtuldu hem de zamandan tasarruf eder oldu. Kısacası online alışveriş birçok yönden çok avantajlı. Peki ama güvenli mi?

Ödeme işlemi sırasında kart bilgilerini alışveriş sitesindeki forma yazmak riskli görünebilir. Fakat tam bu aşamada karşımıza 3D Secure çıkar. Online alışverişte sıkça karşılaştığımız 3D Secure ve 3D ile ödeme nedir? Önce güvenli online alışveriş için yapılması gerekenlere bakalım.

Dijitalde Verilerin Güvenliği Tehlikede midir?

Dijital ortamda kişisel veri paylaşımı çoğu zaman tehlikeliymiş gibi görülebilir. Aslında durum göründüğü kadar tehlikeli değildir. Bu konuda hem web sitesi üzerinden hizmet veren kuruluşlar hem de devlet kurumları gerekli önlemi almış durumda. Örneğin ülkemizde bu konuyla ilgili 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gibi yasal tedbirler de mevcut.

İşin web sitesi tarafına baktığımızda ise SSL sertifikası, şifreleme altyapıları, 3D Secure sistemi gibi önlemler karşımıza çıkar. Tabii her web sitesi bu güvenli ortamı sunmayabilir. Bu nedenle dijital ortamda veri güvenliği için senin de dikkat etmen gereken noktalar var.

Online Alışverişlerde Güvenlik Önlemleri Var mıdır?

İnternet üzerinden alışveriş yaparken güvende olmak istiyorsan dikkatli davranmalısın. Güvenlik konusunda e-ticaret sitelerinin alması gereken birtakım önlemler vardır. Sen de hizmet alacağın sitenin bu önlemleri alıp almadığını kontrol edebilirsin.

Online alışverişlerde kişisel bilgilerini, iletişim bilgilerini ve ödeme bilgilerini koruyan güvenlik önlemleri devreye girer. Özellikle ödeme işlemi sırasında 3D güvenli ödeme korumasının bulunduğu sitelerden alışveriş yapmayı tercih etmelisin.

Bu süreçte kullandığın banka veya finans kuruluşunu da doğru seçmelisin. Güçlü bir altyapısı olan ve sanal kart gibi güvenli alışverişe imkân veren hizmetleri alabileceğin bir finans kuruluşu seçmelisin.

Şimdi, online alışverişlerde veri güvenliğini sağlayacak bazı ipuçlarına bakalım.

Online Alışverişlerde Veri Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Güvenli bir online alışveriş deneyimi için dikkat etmen gereken bazı detaylar şöyle:

 

       Web sitesinin “http” değil de “https” ile başladığından ve SSL sertifikası olduğundan emin olmalısın. Adres çubuğunun en başında kapalı kilit işareti görürsen SSL sertifikası olduğunu anlayabilirsin.

       Alışveriş yaptığın siteyi ETBİS üzerinden sorgulamalısın.

       Sanal kart ve sanal POS yöntemlerini tercih etmelisin.

       Güvenli ve güçlü şifreler kullanmalısın.

       Fatura vermeyen sitelerden alışveriş yapmamalısın.

 

Bunlarla birlikte 3D Secure sistemini her zaman aktif tutmalısın. Çünkü 3D Secure, online alışverişlerdeki en önemli güvenlik kalkanlarından biridir. Peki, tam olarak 3D Secure nedir, ne işe yarar?

3D Secure Koruması Nedir?


 

3D güvenlik koruması ya da 3D Secure, online alışverişlerde ödeme yapmayı güvenli hâle getiren teknolojidir. Bu teknoloji, başka birinin senin kartınla alışveriş yapmasını önler. Çünkü ödemenin gerçekleşmesi için kart sahibinden ayrıca onay istenir.

3D Secure sisteminin bir diğer amacı da kart bilgilerinin gizliliğini sağlamaktır. E-ticaret sitesindeki ödeme formuna kart bilgilerini girdiğin zaman söz konusu site o bilgileri göremez. Bilgiler şifrelenerek doğrudan bankaya gönderilir.

3D Secure Koruması Ne Zaman Kullanılır?

3D Secure koruması, internetten yapılan alışverişlerde kullanılır. Buna sadece web siteleri değil, mobil uygulamalar da dâhildir. Yani sadece bilgisayar üzerinden alışveriş yaptığında değil, cep telefonundaki mobil uygulamalar üzerinden genel alışverişle birlikte market alışverişi yaparken ve yemek sipariş ederken de 3D koruması kullanabilirsin.

3D Secure ile Güvenli Ödeme Nasıl Gerçekleştirilir?

3D Secure ile güvenli ödemenin gerçekleşmesi için arka planda çok güçlü bir sistem çalışır. Fakat işin ön tarafında süreci kolayca tamamlayabilirsin. Bir web sitesinde 3D Secure kapsamında alışveriş yaparken girdiğin kart bilgileri, sistem tarafından bankaya iletilir. Banka ise hem bilgileri doğrulamak hem de alışverişi senin yaptığından emin olmak için seninle iletişime geçer.

Banka tarafından, bankada kayıtlı telefon numarana bir doğrulama kodu gönderilir. Cep telefonuna gelen bu tek kullanımlık onay kodunu, 3D sisteminin seni yönlendirdiği banka sayfasına yazarak ödemeyi onaylayabilirsin. Eğer kodu yazmazsan ya da yanlış yazarsan ödeme işlemi iptal edilir. Yani bu sistemde senin kartınla senin onayın olmadan ödeme yapılamaz.

3D Secure Koruması Nasıl Aktifleştirilir?


 

Bu güvenlik teknolojisinden faydalanmak istiyorsan sistemin aktif olduğundan emin olmalısın. Bazı alışveriş siteleri, ödeme sürecini kısaltmak için 3D Secure kapatma yöntemini önerir. Telefonuna gelen kodu yazma aşamasını atlamak istiyorsan ve hizmet aldığın kuruma gerçekten güveniyorsan sistemi kapatabilirsin.

Bazen de ödeme sayfasında koruma sistemi kapalı olur. Bu gibi durumlarda 3D Secure açma butonuna tıklaman gerekir. Çoğu zaman kart bilgilerinin yazıldığı formun altında bir tik kutusu ya da açma-kapatma butonu olur. 3D Secure aktifleştirmesi için bu kısmı kullanabilirsin.

3D Secure Şifresi Nasıl Alınır?

Sistemin kafa karıştıran kısımlarından biri şifre aşamasıdır. Bu konuya da açıklık getirelim ve “3D şifresi nedir?” sorusunu cevaplayalım.

Aslında 3D şifresi ile cep telefonu numarasına gönderilen tek kullanımlık onay kodu aynıdır. Bazı bankalar “kod” bazı bankalar ise “şifre” adı altında sayılar gönderir. Şifre almak için ek bir işlem yapmana gerek yoktur. 3D güvenli ödeme sistemi aktifse zaten ödeme sayfasına kart bilgilerini girdiğinde onay şifren telefonuna gelecektir.

Güvenli online alışveriş deneyimi için N Kolay’dan banka kartı alabilir, 3D Secure ile güvende kalabilirsin. Hatta dilersen bu karta bağlı bir şekilde oluşturacağın sanal kartla da gönül rahatlığıyla internetten güvenli alışveriş yapabilirsin.