CVV Nedir? Neden Kullanılmaktadır?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

CVV Nedir? Neden Kullanılmaktadır?


E-ticaret başta olmak üzere online işlemlerin her geçen gün yaygınlaşmasıyla birlikte kredi kartları da dijital dünyada daha fazla kullanılıyor. Dijital bankacılık, online alışverişler ve dijital ödeme yöntemlerinde kredi kartları ve banka kartlarıyla yapılan ödemelerde sürecin güvenliğini sağlayan birçok yöntem ve uygulama bulunuyor. Bu yöntemlerin en başında ise CVV kodu geliyor. Biz de bu nedenle “CVV ne demek?”, “CVV kodu nedir?”, ”CVV2 nedir?", “CVV kodu ne işe yarıyor?” ve “CVV kodu nasıl kullanılıyor?” gibi soruların yanıtlarını ele aldık.

CVV Kodu Nedir? Açılımı Nedir?

Fiziksel ya da dijital kredi kartı ve banka kartı ürünlerinin tümünde bulunan ve sayılardan oluşan CVV kodu, İngilizce “Card Validation Value” kelimelerinin kısaltmasından oluşuyor. Türkçeye Kart Doğrulama Değeri olarak tercüme edilen CVV kodu, her kredi kartı ya da banka kartına özel, güvenlik amacıyla oluşturulan bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Kısacası bir tür kart güvenlik kodudur.

Kart sahibinin ismi, kartı numarası ve son kullanma tarihi ile birlikte kartın güvenli kullanımının sağlanmasında kullanılan CVV kodu, kartın sana ait olduğunun ispatlanmasını sağlar. Bir başka ifadeyle sadece kart sahibinin bilmesi gereken, fiziksel ya da online ortamda kartın sana ait olduğunun anlaşılması amacıyla kullanılır. Böylece kredi kartının, sahibinin bilgisi dışında kullanılmasının önüne geçilirken dolandırıcılık olaylarının engellenmesine yardımcı olur.

CVV kodu, online ödemelerde ve internetten yapılan alışverişlerde güvenlik süreci olarak değerlendirilirken ATM’ler ya da POS cihazları gibi fiziksel kart kullanıldığı durumlarda kullanılmaz.

CVV Kodu Özellikleri Nelerdir?


“CVV kodu ne demek?” sorusundan sonra CVV kodunun en temel özelliklerinden bahsetmek gerekir. CVV kodu çok yaygın bir şekilde nümerik değerlerden oluşuyor. Kredi kartı ya da banka kartı ürünlerinde servis sağlayıcısının kullandığı dijital altyapıya göre değişmekle birlikte genellikle 3 ya da 4 haneli olarak sunuluyor. Visa, Mastercard ve Maestro servis sağlayıcılarının kartlarında 3 haneli olan CVV Kodu, American Express (Amex) kartlarda 4 hanelidir.

CVV kodu, online cüzdanlar ya da kart bilgisi saklama hizmeti veren dijital platformlarda dahi güvenlik amacıyla her işlemde kart kullanıcısından işlemi doğrulamak için talep edilir.

CVV Kodu Gizli midir?

CVV kodu her kredi kartı ya da banka kartı için hazırlanan özel bilgi statüsündedir. Kartı fiziksel olarak elinde bulunduran ya da online ortamlarda sahip olan kişilerin bilmesi ve paylaşmaması gereken bir bilgidir. Günümüzde kullanılan dijital ödeme yöntemleri ve online tahsilat sistemlerinde CVV kodu olmadan ödeme ya da tahsilat yapılması mümkün değildir.

O nedenle CVV kodu ile birlikte kart numarası, son kullanma tarihi ve kartın üzerindeki isim ve soyisim bilgilerinin kimseyle paylaşılmaması, kartın görsellerinin herkesin erişebileceği ortamlarda sergilenmemesi kartın güvenliği için oldukça önem taşır.

CVV Kodu Kartın Neresinde Bulunur?


Kullanıcılar tarafından merak edilen konulardan biri de “CVV nerede yazar?” sorusunun cevabıdır. CVV kodu, yaygın olarak kredi kartlarının arka yüzünde, kart sahibinin kolayca göreceği şekillerde basılıyor. “CVV kodu nerede yazar?” sorusuna yanıt olarak ise genellikle kartın arka yüzündeki siyah şerit şeklindeki manyetik alanın hemen üzerinde ya da altında bulunduğu belirtilebilir. Bazı kredi kartı ve banka kartı ürünlerinde hizmeti sunan banka ya da finans kuruluşu tarafından tasarım farklılıklarına göre kartın ön yüzünde de bulunabilir.

Mastercard, Visa, Maestro gibi servis sağlayıcıların kart ürünlerinden ön tarafta bulunan CVV kodu, American Express (Amex) ürünlerinde kartın ön yüzünde yer alır. Kartlar yenilenmediği müddetçe ihtiyaç duyulan her işlemde aynı CVV kodu ile işlem yapılır. Kredi kartı ya da banka kartının herhangi bir nedenle yenilendiği ya da son kullanma tarihinin değiştiği durumlarda ise kart numarası ile birlikte CVV kodu da değişir.

CVV Kodları Nasıl Öğrenilir?

CVV kodları, fiziksel olarak kartların üzerinde yer aldığı için kartın türüne göre ön yüzünde ya da arka yüzünde rahatlıkla görülebilecek bir güvenlik önlemidir. CVV kodlarının öğrenilmesi için fiziksel olarak karta sahip olman yeterli olur. Dijital kart hizmetinde de genellikle kart ürününü sunan banka ya da finansal kuruluş tarafından geliştirilen mobil uygulamalar, internet bankacılığı hizmetleri ya da diğer dijital çözümler üzerinden CVV öğrenme işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Dijital kartlarda CVV kodu bilgisine ulaşabilmek için sunulan online platforma kullanıcı adı ve şifre gibi kişisel bilgileri girerek ve güvenlik adımlarını geçerek kartla ilgili bilgiler incelenmelidir. Bu sayfada kredi kartı CVV öğrenme kolayca gerçekleştirilebilir.

Sadece fiziksel olarak kullanılan kartlarda genellikle CVV kodu kartın üzerinde basılı olduğundan ilgili alanın deforme olması sebebiyle kodun silinmesi durumunda CVV kodu herhangi bir yöntemle öğrenilemez. Bu gibi durumlarda bankana, kartın sana ait olduğunu ispatladıktan ve kimlik bilgilerini doğruladıktan sonra kartın yenilenmesini talep etmen gerekir.

Kaç Çeşit CVV Kodu Vardır?

Kredi kartları ve banka kartlarıyla yapılan online işlemlerde güvenlik amacıyla kullanılan CVV kodu, kart hizmeti sunan kuruluşlar tarafından farklı şekillerde isimlendirilebilir. CVV, CVV2, CVC ya da CID olmak üzere farklı isimler karşına çıkabilir. Farklı CVV kodu çeşitleri olan tüm bu yöntemler aynı amaç için kullanılır ve kartın sana ait olduğunu ispatlamanı, işlemleri doğrulamanı sağlar.

Genellikle Mastercard ve Maestro kartlarda CVV kodu için CVC kodu ifadesi kullanılırken Visa kartlarda CVV ya da CVV2 olarak kullanılır. CID ifadesi ise American Express (Amex) kartlarda tercih edilir.

CVV Kodu Neden Kullanılır?


CVV kodlarının öncelikli kullanılma nedeni dolandırıcılık olaylarının önüne geçilmesidir. Ayrıca kişilerin sahip oldukları kartlardan bilgileri dışında tahsilat yapılmasını engellemesidir. Kartların dijital platformlarda ve online işlemlerde kullanıldığı durumlarda güvenlik önlemleri arasında yer alan CVV kodu, kartın sana ait olduğunu ispatlamanı sağlayan bir yöntemdir

CVV kodunun işlevsel olduğu bir başka durum ise kart bilgilerini saklayan dijital hizmetlerde karşımıza çıkar. Kredi kartı ya da banka kartı ile alışverişlerde ve ödemelerde her defasında kart bilgilerini platforma girme zahmetinden kurtaran saklama çözümleri, onay vermen durumunda 16 haneden oluşan kart numarasını senin adına datalarında çeşitli şifreleme yöntemlerini kullanarak güvenli bir şekilde saklar. Ancak saklama hizmeti sunan çözümler genellikle güvenlik nedeniyle CVV kodu bilgisini dataları arasında tutmaz. Bu durum da kart saklama çözümlerini kullanarak yaptığın ödemelerde veya online alışverişlerde CVV kodunu her defasında platforma girmeni gerektirir.

Böylece kartın yanında olmasa dahi platforma kayıtlı kartının 16 haneli kart numarasını hafızanda tutmana gerek kalmadan sadece 3 ya da 4 haneli CVV kodunu sisteme girerek alışveriş yapmanı kolaylaştırır. Sunduğu kolaylığın yanı sıra herhangi bir güvenlik ihlali yaşandığı durumlarda CVV kodu datalar arasında yer almadığı için kartların güvenliğini sağlamış olur.

Aktifbank'ın online bankası olarak bankacılık hizmetlerini dijitalleştiren N Kolay Dünyası'nda sen de hemen şimdi yerini alabilirsin. Tüm alışverişlerinde kart ücreti ödemeden güvenle kullanabileceğin, Türkiye'deki tüm ATM'ler ücretsiz para çekebileceğin banka kartı ya da N Kolay Sanal kart ile alışveriş yapabileceğin N Kolay kartlar arasından sana en uygun olan seçenekleri hemen şimdi inceleyebilirsin.