Online Alışverişte Kullanılan Sanal Kredi Kartı Nedir?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Online Alışverişte Kullanılan Sanal Kredi Kartı Nedir?


İnternetten alışveriş yapma alışkanlığı yaygınlaştıkça finansal teknolojiler de bu doğrultuda gelişti. Online alışverişlerde işleri kolaylaştıran ve kullanıcıya güven veren sanal kart da bu finansal teknolojilerden biri. Sen de sanal kart kullanmak için bilgi almak istiyor olabilirsin. Öyleyse “Sanal kart nedir, nasıl açılır?” gibi soruları cevaplayalım.

Sanal Kart Nedir?

Sanal kart, adından da anlayabileceğin üzere sanal ortamda var olan bir karttır. İnternet üzerinden alışveriş yaparken ödeme yöntemi olarak seçilebilen sanal kartın fiziksel bir kopyası yoktur. Ama yine de fiziksel kartlar gibi 16 haneli kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV kodu vardır. Peki, sanal kart ne işe yarar?

Online alışverişlerde ödeme adımına geldiğinde, karşına çıkan forma kart bilgilerini girmen gerekir. Kart bilgilerini yazarken güvenlik konusunda tereddüte düşüyorsan sanal karttan faydalanabilirsin. Sanal kart, 3D Secure sistemi olsun ya da olmasın, risksiz bir şekilde ödeme yapmanı sağlar.

Sanal kredi kartını istediğin zaman aktif veya pasif duruma getirebileceğin için olası bir bilgi sızıntısında herhangi bir maddi zararla karşılaşmazsın. Ayrıca kartın limitini belirleme hakkı senin elinde olduğu için ihtiyaç duymadığın zamanlarda içinde para bırakmana da gerek kalmaz. Bu sistemin nasıl çalıştığından bahsederek soru işaretlerini tamamen giderebiliriz.

Sanal Kartlar Nasıl Çalışır?


Sanal kartlar, tamamen kullanıcının kontrolünde, hesaba ya da kredi kartına bağlı olarak çalışır. Bu kartları sadece ihtiyaç anında kullanabilirsin ve fiziksel kartlar gibi her zaman aktif kalması gerekmez. Hatta tek kullanımlık sanal kart da oluşturabilirsin.

İnternetten alışveriş yapabilmek için kullandığın banka kartını ya da kredi kartını sanal POS işlemlerine açman gerekir. Bu da alışveriş platformundaki olası bir güvenlik ihlalinde maddi zarara uğrama riskini ortaya çıkarır. Sanal kart ise böyle durumlardaki riskleri ortadan kaldırabilecek şekilde çalışır. Bir kere kullandıktan sonra dilersen oluşturduğun sanal kartı kapatıp yenisini açarak ödeme formuna girdiğin kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV kodu gibi bilgileri geçersiz hâle getirebilirsin.

Bunun yanında bir de oluşturduğun sanal kart için limit ayarlama gibi bir avantajın var. Peki, sanal kart limiti nedir? Sanal kart limiti ile oluşturduğun kartın, bağlı olduğu hesaptan ya da kredi kartından ne kadar çekim yapabileceğini belirleyebilirsin. Örneğin 250 TL’lik bir alışveriş için sanal kart limitini 250 TL olarak belirleyebilir, alışveriş sonrası asıl karttaki limiti güvenle koruyabilirsin.

Sanal Kartlar Debit ve Credit Olarak Ayrılır mı?

Sanal banka kartı ve kredi kartlarını, fiziksel banka ve kredi kartı bilgilerini gizleyerek ödeme yapmak için kullanabilirsin. Fakat oluşturduğun kartların adedine dikkat etmelisin. Çünkü bazı bankalar, “yılda 10 adet” gibi sanal kart oluşturma sınırı koyuyor. Bazı bankalar ise sınırsız sanal kart oluşturmana imkân tanıyor.

Bu aşamada dikkat etmen gereken bir diğer detay da oluşturacağın sanal kartın türünü belirlemek. Tıpkı fiziksel kartlarda olduğu gibi sanal kartlarda da banka ve kredi kartı, yani debit ve credit ayrımı vardır.

Sanal Kredi Kartı Nedir?

Sanal kredi kartı yani credit card, sahip olduğun fiziksel kredi kartına bağlı olarak çalışan sanal karttır. Bu kartla yaptığın harcamalar, kredi kartı ekstresinde borç olarak görünür ve kesim tarihi sonrasında ödeme yapman gerekir. Birçok banka sadece kredi kartına bağlı sanal kartlar oluşturmana izin verir.

Sanal Banka Kartı Nedir?

Sanal banka (debit) kartı, hesabın üzerinden yönetebileceğin kart türüdür. Bu sanal kart için fiziksel karta sahip olma zorunluluğun yok. Oluşturduğun sanal banka kartına hesabından para aktarabilir ve online alışveriş yapabilirsin. Bazı ödeme kuruluşlarından alabileceğin sanal kartlara, diğer bankalarda bulunan kredi ve banka kartları üzerinden para aktarabilmen de mümkün.

Sanal Kartlar Offline Alışverişte Kullanılabilir mi?


Sanal kartlar ile fiziksel kartlar arasındaki en önemli fark, internet alışverişlerinde ortaya çıkar. Sanal olarak oluşturduğun kartları sadece online alışverişlerde kullanabilirsin. Fiziksel varlığı bulunmadığı için mağazalarda ya da marketlerde bu kartlarla ödeme yapabilmen mümkün değil. Örneğin bir ayakkabıyı mağazadan alırken sanal kartla ödeme yapamazsın, fakat aynı mağazanın internet sitesinden alışveriş yaparken bu kartı kullanabilirsin.

Sanal Kartlardan Normal Karta Para Aktarılabilir mi?

“Sanal karttan para çekilir mi?” sorusu da aklına takılabilir. Bu sorunun cevabını, sanal karttan normal karta para aktarma işlemi üzerinden cevaplayabiliriz. Sanal karttan para çekebilmek için sanal kartına daha önce hesabından yüklediğin parayı tekrar sanal kartından hesabına transfer etmen gerekir.

Kredi kartından sanal karta yapılan yüklemeler hesaba gönderilerek çekilememektedir. Hizmet aldığın finansal kuruluşun internet bankacılığı ya da mobil uygulamasını kullanarak hesabından sanal kartına yüklediğin bedeli tekrar hesabına aktararak paranı ATM’den çekebilirsin.

N Kolay Sanal Kart Nedir?


N Kolay Sanal Kart, internetten alışveriş yaparken içinin rahat etmesini sağlayan ön ödemeli sanal karttır. Bu kart ile güvenli bir şekilde online alışveriş yapabilir, sana özel kampanyalar sayesinde alışverişin tadını çıkarabilirsin.

Tamamen ücretsiz bir şekilde alabileceğin N Kolay Sanal Kart için kullanım ücreti ve kart aidatı da ödemene gerek yok. Üstelik kartını oluşturduğun an kullanmaya başlayabilirsin. N Kolay Sanal Kart’ına N Kolay hesabından ya da diğer bankalardaki hesaplarından ve kartlarından para yükleyebilirsin. İstersen sanal kartına ait IBAN’a para transferi de yapabilirsin.

N Kolay Sanal Kart’ın bir diğer avantajı da harcama limiti özgürlüğüdür. Kartına ne kadar para yüklersen limitin de o kadar olur. Bu sayede limitlere takılmadan özgürce harcama yapabilirsin.

N Kolay Sanal Kart Nasıl Açılır?

N Kolay Sanal Kart oluşturma işlemi sadece birkaç dakika sürer. Cep telefonundaki N Kolay uygulamasını kullanarak sanal kart açabilirsin. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra “Kartlar” ekranında bulunan “Sanal Kart Oluştur” seçeneğine tıklayarak avantajlara sahip kartını oluşturabilirsin.

Henüz N Kolaylı değilsen de uygulamayı indirerek hemen kayıt olabilir, ardından sanal kartını açabilirsin. Böylece N Kolay Sanal Kart ile internetten güvenli alışveriş yapabilirsin.

Sanal kartına pratik bir şekilde para yatırmak istiyorsan N Kolay Banka Kartı başvurusu yapabilir, fiziksel alışverişlerinde de N Kolay avantajlarından yararlanabilirsin.