Alışveriş Sonrası Nakit İade: Cashback Nedir?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Alışveriş Sonrası Nakit İade: Cashback Nedir?


Dijitalleşme ile her alanda farklılaşma meydana geldiği gibi alışveriş alışkanlıklarımız da değişti. Artık tek bir tıkla alışverişi tamamlayabiliyor ya da beğendiğimiz ürünler için kolaylıkla fiyat karşılaştırması yapabiliyoruz. Ancak özellikle tüketiciler açısından oldukça avantajlı olan bu yapı, rekabeti artıran en önemli neden. Bu yoğun rekabet içerisinde farklılaşmanın yolu ise müşterilere sunulan farklı avantajlardan geçiyor. 

Tüketicilere sunulabilecek avantajlar, indirimler, kampanyalar olabileceği gibi finansal ödüllendirme sistemleri de olabilir. “Peki, bu finansal ödüllendirme sistemi nedir?” diye merak ediyorsan bu sistemin başrolü olan cashback ile tanışmanın zamanı geldi.

O halde cashback nedir ve hem işletmeler hem de tüketiciler açısından cashback sisteminin avantajları nelerdir, incelemeye başlayalım.

Cashback Nedir?

Türkçe çevirisiyle nakit iade anlamına gelen cashback, aslında kredi kartı şirketlerinin sunduğu bir avantaj. “Peki, nasıl?” diyorsan hemen açıklayalım.

Cashback, kredi kartıyla yapılan satın alma işlemlerinin belli bir yüzdesinin kart sahibine ödendiği bir kredi kartı avantajıdır. Yani cashback sistemi sayesinde alışverişlerde harcanan tutarın belirli bir kısmını geri almak mümkün. Örneğin kredi kartının anlaşmalı olduğu bir platformdan ya da markadan 300 TL’lik alışveriş yaptığını varsayalım. Bu alışverişinde %10’luk bir cashback uygulaması bulunuyorsa hesabına 30 TL nakit iadesi yapılır. Kısacası nakit iadesi ile daha tasarruflu alışveriş yapabilirsin.

Örnekten de anlaşıldığı gibi nakit iade sistemi, ödül puanı veya hediye kartı gibi teşvik sistemlerinden farklı bir yapıya sahip. Şöyle ki genel olarak diğer teşvik sistemlerinde sadece belirli bir ürün ve hizmet için kullanım söz konusudur. Diyelim ki bir market alışverişinde hesabına hediye kartı tanımlandı. Bu hediye kartını yine aynı marketten yapacağın alışverişler için kullanabilirsin. Ancak cashback sisteminde ödüllendirme, alışveriş esnasında nakit iade olarak işler. Kısacası bu sistemden elde edeceğin iade tutarı, doğrudan hesabına yüklenir.

Cashback Nasıl Kullanılır?


Nakit iadeden faydalanmak için cashback sistemi uygulayan kredi kartı seçenekleri ile alışveriş yapman gerekir. Bunun seçimini yaparken de geri ödeme için uygulanan cashback oranlarına ve anlaşmalı satıcılara dikkat etmende fayda var. Çünkü cashback sistemi ile gerçekleştirilen nakit geri ödeme miktarı kredi kartı şirketlerine, sektöre ve anlaşmalı satıcılara göre değişebilir. Örneğin kredi kartı ile yapılan market alışverişlerinde %2 oranında, akaryakıt alımlarında ise %3 oranında cashback uygulanabilir.

Cashback sisteminin uygulanması için dikkat etmen gereken bir diğer konu da alışveriş tutarıdır. Çünkü bu sistemin işlemesi için genellikle bir harcama sınırı belirlenir. Örneğin kademeli bir cashback sistemi uygulanarak 1.000 TL’lik alışverişlerde 100 TL, 2.000 TL’lik alışverişlerde 200 TL nakit iadesi yapılabilir. 200 TL nakit iade almak için de minimum 2.000 TL’lik alışveriş yapılması gerekir. Ancak alışveriş sırasında bu harcama sınırına ulaşılamazsa nakit iade işlemi uygulanmaz.

Bir diğer önemli konu da cashback sisteminin uygulandığı anlaşmalı marka ve satıcılardan alışveriş yapmaktır. Yapılan alışverişlerde nakit iade alabilmek için kredi kartının anlaşmalı olduğu satıcıları tercih etmek gerekir. Yani bu sistem, her alışverişte ya da her mağazada uygulanan bir teşvik değil, anlaşma dahilinde uygulanan bir avantajdır. Bu nedenle tercih edeceğin kredi kartının kampanya seçeneklerine ve geniş bir anlaşmalı mağaza ağına sahip olmasına dikkat etmelisin.

Cashback Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Cashback sisteminin hem tüketicilere hem de satış yapanlara faydaları bulunur. Bir tüketici olarak cashback sistemi sayesinde alışverişlerinde tasarruf sağlayabilirsin. Çünkü bu sistem ile harcama tutarına göre nakit iade alarak harcama yaparken bir yandan kazanç elde etmen mümkün. Bu da hem daha kazançlı hem de tasarruflu şekilde alışveriş yapmak için bir fırsat.

Nakit iade sisteminin satış yapanlara en önemli faydası ise yeniden alım oranını ve müşteri sadakatini artırmak. Çünkü bu finansal teşvik sayesinde müşteriler, daha çok nakit iade almak için bu sistemi uygulayan mağazalardan ve markalardan alışveriş yapma eğiliminde olur. Bu da satıcı açısından yeniden alım oranının ve müşteri sadakatinin artmasını sağlar.

N Kolay Sanal Kart ile Alışveriş Sonrası Nakit İade

Cashback sistemini daha avantajlı hale getirmenin yolu N Kolay’dan geçiyor. Çünkü N Kolay sanal kartınla yapacağın pek çok alışverişte sana özel nakit iade fırsatlarından yararlanabilirsin. Örneğin N Kolay sanal kartınla Passo’dan alacağın etkinlik ve maç biletlerinin %20’si sanal kartına iade edilir.

Tabii ki N Kolay’ın fırsatları sadece bununla sınırlı değil. Passo dışında alışveriş sonrası nakit iade alabileceğin tüm markaları ve N Kolay sanal kart ile sağlayacağın tüm avantajları keşfetmek için “Kampanyalar” sayfasını ziyaret edebilirsin.