Zamanı Verimli Kullan: Pomodoro Tekniği Nedir?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Zamanı Verimli Kullan: Pomodoro Tekniği Nedir?



Bir iş yaparken ya da ders çalışırken aralıksız bir şekilde çalışmaya odaklanmak hayli zor. Özellikle cep telefonlarımızla sürekli etkileşim halinde olduğumuz bu dijital çağda. Durum böyle olunca da dikkat dağınıklığı yaşamak ve “Sonra yaparım.” deyip bitmek bilmeyen bir erteleme sarmalına girmek maalesef kaçınılmaz. Ancak bu durum da yapacağın işleri bitirmek için son dakika yaşayacağın yoğun stresin habercisi. “Peki, ne yapmam gerek?” diyorsan cevap, zaman yönetimi için hem pratik hem de etkili bir teknik olan pomodoro tekniğinde gizli.


O halde zamanını verimli kullanmak için bir anahtar olan pomodoro tekniği nedir ve nasıl uygulanır, keşfetmeye başlayalım.

Pomodoro Ne Demek?



Pomodoro tekniğinin ismi biraz ilginç, ancak pomodoro teriminin anlamını öğrendiğinde bu ismin daha da ilginç geleceği kesin.


Pomodoro, İtalyancada domates demek. “Bu zaman yönetimi tekniği ile domatesin ilgisi nedir?” diye merak ediyorsan bu tekniğin ortaya çıkışında ilham kaynağının domates şeklinde bir mutfak zamanlayıcısı olduğunu söyleyebiliriz.”Peki, bir mutfak zamanlayıcı ile nasıl zaman yönetilir?” diyorsan da bu tekniğin geliştiricisi Francesco Cirillo’nun hikayesini ve pomodoro tekniğinin detaylarını keşfedelim.

Pomodoro Tekniği Nedir?

Ders çalışırken ya da bir iş yaparken dikkat dağınıklığı yaşayıp sürekli ertelediğin oluyor mu? İşte, pomodoro tekniğinin geliştiricisi Francesco Cirillo da aslında hemen herkesin yaşadığı bu durum üzerine “Nasıl daha iyi odaklanabilirim?” sorusunu kendine sormuş ve daha üniversite öğrencisiyken pomodoro tekniğini geliştirmiş.


Üniversite öğrencisiyken sürekli çalışmalarını ertelediğini ve dikkat dağınıklığından dolayı yapması gerekenleri zamanında yapmadığını fark eden Cirillo, 1987 yılında pomodoro tekniğini ortaya çıkaran adımı atmış. Domates şeklinde bir mutfak zamanlayıcısı ile kendine çalışma ve mola aralıkları için zaman aralıkları belirlemiş. Çalışmaya odaklanmak ve zamanını verimli değerlendirmek için farklı zaman aralıklarını denedikten sonra da en uygun seçeneğin her 25 dakika çalışmadan sonra 5 dakika mola olduğunu keşfetmiş.


Kısacası Francesco Cirillo, o küçük domates şeklindeki zamanlayıcı ile kendine bir süreç yönetimi oluşturmuş. Böylece kendi için attığı bu adımla dünyaca meşhur pomodoro tekniğini ortaya çıkarmış.


Pomodoro tekniğinin keşif hikayesinden de anlaşıldığı gibi tekniğe zaman yönetimi için bir harita demek mümkün. Ancak pomodoro tekniği sadece zamanı yönetmek için değil, bir işe daha verimli bir şekilde odaklanmak için de yol gösterici. Çünkü teknikte uygulanan 5 dakikalık molalar aslında odaklanma seviyesini artırmanın anahtarı.


Düşün ki okuman gereken yüzlerce sayfalık bir belge var. “Bu kadar sayfayı nasıl bitireceğim?” diye düşündükçe işe başlamanın daha korkutucu gelmesi oldukça doğal. Ayrıca bu belgeyi bir anda okumak yorucu olduğu için de okuduğunu anlamak daha zor hale gelebilir ve çalışma verimliliğin düşebilir. Pomodoro tekniği sayesinde okuman gereken bu belgeyi parçalara böleceğin şekilde işini planlayabilir ve böylece işini küçük parçalar halinde ama verimli bir şekilde bitirebilirsin.

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?



Pomodoro tekniği, uygulama açısından oldukça kolay olduğu için zaman yönetimi teknikleri arasında popüler bir seçenek. Bu tekniği hayatına entegre etmek için yapman gereken ise çok basit. Her 25 dakikalık çalışmadan sonra 5 dakika mola verecek şekilde bir süreç planlamak. Bu periyodu 4 kez tekrar ettiğinde de 20 veya 30 dakikalık uzun bir mola verebilirsin.


Pomodoro tekniğini uygularken dikkat etmen gereken ise 25 dakikalık çalışma sürecinde dikkatini dağıtacak etkenlerden uzak durmak. Örneğin çalışırken telefonuna bir mesaj geldi. Ama acil dönmen gereken bir durum değil. Bu mesaja çalışma sürecinde değil, 5 dakikalık molanda dönebilirsin.


Bu zaman yönetimi planını oluştururken tabii ki yapacağın işleri de planlaman şart. Diyelim ki mail atmak, dosyaları düzenlemek gibi daha kısa sürede bitirebileceğin işler var. Bu işleri tek 25 dakikalık çalışma sürende yapacağın şekilde planlayabilir ve tüm küçük işleri tek seferde aradan çıkarabilirsin. Uzun bir işi ise parçalara bölerek “çalışma ve mola verme” periyodu şeklinde hem sıkılmadan hem de daha verimli bir şekilde bitirebilirsin.

Pomodoro Tekniğinin Faydaları Neler?