İstanbul'un En Büyük 2. Sarnıcı : Binbirdirek Sarnıcı

İçerikler

Finans & Girişimcilik

İstanbul'un En Büyük 2. Sarnıcı: Binbirdirek Sarnıcı


İstanbul, farklı kültürlere ev sahipliği yapmış, tarihi ile büyüleyen bir şehir. Bu nedenle de İstanbul’da gezerken her noktada tarihin farklı dönemlerinden bir yapı ile karşılaşmak mümkün. Ama unutma ki İstanbul’un köklü tarihi sadece yerin üstünde gördüklerimizle sınırlı değil. “Su medeniyeti” olarak da bilinen bu şehrin altı da değerli yapılarla dolu. Peki, nedir bu yapılar? Tabii ki içine girildiğinde mistik ortamı ile büyüleyen sarnıçlar.

Tarihi sarnıçlar arasında en meşhur olanı Yerebatan Sarnıcı olsa da İstanbul’un gizli hazinesi sadece bununla sınırlı değil. Günümüzde Fatih ilçesi olarak bilinen ve İstanbul’un ilk yerleşim yeri olan Tarihi Yarımada’da farklı sarnıçlar da bulunuyor. Bunlardan biri de İstanbul’un en büyük ikinci sarnıcı olan Binbirdirek Sarnıcı. O halde gel, günümüze kadar gelen bu tarihi yapıyı daha yakından tanımak için bir keşfe çıkalım. Binbirdirek Sarnıcı gezisi planlaman için “Binbirdirek Sarnıcı nerede? Sarnıca nasıl gidilir? Giriş ücreti ne kadar?” gibi sorulara cevap bulalım.

Binbirdirek Sarnıcı'nın Hikayesi


Binbirdirek Sarnıcı gezini planlamadan önce ilk olarak bu sarnıcın tarihini ve mimari detaylarını öğrenelim.

Bizans kaynaklarına göre Binbirdirek Sarnıcı, eski adıyla Philoksenos Sarnıcı, 4. yüzyılda Bizans İmparatoru Constantinus döneminde yaptırılmış. Tıpkı diğer sarnıçlar gibi şehrin su ihtiyacını karşılamak için Roma kökenli senatör Philoksenos tarafından yaptırılan bu sarnıç, uzun süre su deposu olarak kullanılsa da zamanla sarnıcın içindeki su kurumuş. Bu nedenle sarnıç, 16. yüzyıldan itibaren atölye olarak kullanılmış.

Sarnıcın köklü geçmişi kadar mimarisi de oldukça ilgi çekici. Çünkü Binbirdirek Sarnıcı, İstanbul’daki ikinci büyük sarnıç. 3584 metrekare büyüklüğündeki bu görkemli sarnıcın içinde 224 adet sütun bulunuyor. Bu sütunlardan 212 tanesi ise orijinal haliyle geçmişten günümüze kadar gelmeyi başarmış.

Sarnıç içerisindeki sütunlar, üst üste bindirilen iki gövdeden oluşuyor. Rivayete göre Binbirdirek ismi sanıldığının aksine sarnıcın içindeki sütunların çokluğundan değil, bu iki gövdeli sütun yapısından geliyor. Birbiri üzerine bindirilmesi ile inşa edilen sütunların gövdelerinde de “Bu harflerin anlamı ne?” diye merak uyandıran Yunan harfleri bulunuyor. Bu harflerin ise sarnıcın yapımında çalışan ve sütunları işleyen taşçıların işaretleri olduğu biliniyor.

Binbirdirek Sarnıcı Ziyaret Saatleri


Hem tarihi hem de mimari detaylarından da anlaşıldığı gibi Binbirdirek Sarnıcı, İstanbul’un keşfedilmeyi bekleyen hazinelerinden biri. O halde bu hazineyi yakından görmek için Binbirdirek Sarnıcı ziyaret saatleri, giriş ücreti, konumu ile ilgili tüm detayları incelemeye başlayalım.

İçine girildiğinde büyüleyici atmosferi görenleri kendine hayran bırakan bu yapı, turistik geziler için hafta içi her gün ve cumartesi günleri saat 10.00-17.00 arası ziyarete açık.&

Ayrıca turistik ziyaretler dışında Binbirdirek Sarnıcı, farklı etkinliklere de ev sahipliği yapan bir mekan. Günümüzde Binbirdirek Sarnıcı’nda düğün, kurumsal yemek, konser, sergi gibi özel organizasyonlar yapılıyor. Sarnıcın büyülü atmosferinde özel bir organizasyon yapmak istersen Binbirdirek Sarnıcı’nın web sitesi üzerinden rezervasyon yaptırabilirsin.

Binbirdirek Sarnıcı Nerede?

Binbirdirek Sarnıcı, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunuyor. İstanbul’un en eski yerleşim yeri burası olduğu için Binbirdirek Sarnıcı’na gittiğinde Ayasofya, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii gibi pek çok önemli yapıyı da ziyaret edebilirsin.

Tabii ki Binbirdirek Sarnıcı gezin bitse bile sarnıçların büyülü atmosferinin etkisinden çıkmak biraz zor. O halde İstanbul’un diğer meşhur sarnıçlarını da ziyaret ederek büyüleyici bir sarnıç turu yapabilirsin. “Peki, diğer sarnıçlar nerede?” diye düşünüyorsan merak etme, senin için bir rota hazırladık. Şerefiye Sarnıcı ve Yerebatan Sarnıcı’nı da gezi planına eklemek için rotayı haritadan inceleyebilirsin.

Binbirdirek Sarnıcı'na Nasıl Gidilir? 

“Binbirdirek Sarnıcı’na nasıl gideceğim?” sorusu için de İstanbul’un iki yakasına göre farklı cevaplar bulunuyor. Eğer Avrupa Yakası’ndan sarnıca ulaşmak istiyorsan öncelikle Karaköy’e gidip tramvaya binmelisin. Tramvaydan Sultanahmet durağında inerek sarnıca kolaylıkla ulaşabilirsin.

Anadolu Yakası’ndan sarnıca gitmek için de iki seçeneğin var. Bunlardan ilki, Marmaray’ı kullanarak Sirkeci durağında inmek. Sirkeci’ye ulaştığında istersen sokakları keşfederek sarnıca doğru yürüyebilir, istersen de Sirkeci durağından tramvaya binebilirsin.

Anadolu Yakası’ndan diğer ulaşım seçeneği de vapur. Kültür turuna deniz havası alarak başlamak istiyorsan Kadıköy’den Eminönü vapurlarına binmen gerekli. Eminönü’ne ulaştığında da ister yürüyerek istersen tramvayla Binbirdirek Sarnıcı’na gidebilirsin.

Binbirdirek Sarnıcı Giriş Ücreti Nedir?


Şimdi de Binbirdirek Sarnıcı’nın giriş ücretlerini öğrenelim. Binbirdirek Sarnıcı 2023 giriş ücretleri şöyle:


Giriş Ücreti
Yabancı Misafir 220 TL
Yerli Misafir 30 TL
Öğrenci & Öğretmen 20 TL

Binbirdirek Sarnıcı’na gittiğinde gişeden bilet alman mümkün. Ama sıra beklemek ve gezi planını aksatmak istemiyorsan biletini önceden almanda fayda var. “Peki, bileti nereden alabilirim?” diyorsan Passo’yu ziyaret etmenin zamanı geldi.

Passo üzerinden istediğin tarih için giriş biletini alıp kolaylıkla Binbirdirek Sarnıcı’nı ziyaret edebilirsin. Üstelik Passo’dan yaptığın alışverişte N Kolay sanal kartını kullanarak biletini %20 indirimli şekilde alabilirsin.

Binbirdirek Sarnıcı'nda MüzeKart Geçiyor mu?

MüzeKart ile pek çok tarihi mekan, ücretsiz veya indirimli bir şekilde ziyaret edilebilir. Ama Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan MüzeKart’ın geçerli olması için gezilecek yerin Bakanlığa bağlı olması gerekli. Binbirdirek Sarnıcı ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmadığı için MüzeKart geçerli değil.

Her detayı ile Binbirdirek Sarnıcı gezini planladığımıza göre şimdi, gezinin diğer durakları olan meşhur sarnıçları keşfetme zamanı. Yerebatan Sarnıcı’nı keşfetmek için “Tüm Detayları ile Yerebatan Sarnıcı” yazımızı, Şerefiye Sarnıcı için de “Su Medeniyetine Yolculuk: Şerefiye Sarnıcı” yazımızı okuyabilirsin.