Finansal Sağlık Nedir? Ne Anlama Gelmektedir?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Finansal Sağlık Nedir? Ne Anlama Gelmektedir?


Söz konusu finansal durumunuz, yatırımlarınız veya birikimleriniz olduğunda birçok terimle karşılaşıyor olabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi de finansal sağlık. Biz de özellikle son yıllarda sıkça vurgulanan finansal sağlık kavramını tüm boyutlarıyla sizin için ele aldık.

Finansal Sağlık Nedir, Ne Anlama Gelir?

Finansal sağlık, en yalın haliyle kişinin finansal durumunun güvenli ve istikrarlı olmasını ifade eder. Yani finansal sağlığı olan bir kişinin gelecekte finansal ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli birikim yaptığı anlamına gelir. Bu anlamda kişinin hayatı boyunca güven içinde yaşamasını sağlarken stresli finansal durumlarla başa çıkmasına da yardımcı olur.

Finansal Sağlık Kavramının Önemi Nedir?

Finansal sağlık, kişinin hayatı boyunca güvenli bir şekilde yaşamasını sağlar. Gerekli ve yeterli birikimi yaparak gelecekteki finansal ihtiyaçlarını karşılamak için endişe etmesine de gerek kalmaz. Ek olarak finansal sağlık, kişinin stresli finansal durumlarla başa çıkmasına olanak tanır. Peki, finansal sağlık durumu nasıl belirlenebilir?

Finansal Sağlık Nasıl Ölçülür?

Kişinin finansal sağlık durumunun iyi olup olmadığını anlayabilmesi için şu soruları cevaplaması gerekir:

 

       Sahip olduğun birikim miktarı nedir?

       Emeklilik için ne kadar bütçe ayırıyorsun?

       Gelirin sabit mi?

       Harcamaların sırasında gelir gider dengesi oluşturabiliyor musun?

       Beklenmedik olaylara karşı ne kadar hazırlıklısın?

       Acil durum fonun var mı?

       Net gelirin nedir?

       Hayatta ihtiyacın olan şeylere sahip misiniz? Peki ya istediğin şeyler?

       Uzun vadeli finansal hedefine ulaşmak için doğru yolda olduğunu düşünüyor musunuz?

       Konut, otomobil veya sağlık konularında seni koruyacak sigortaların var mı?

 

Finansal sağlığının nasıl olduğunu anlamanın ilk adımı, bu soruları yanıtlamaktır. Ardından finansal sağlığını iyileştirmek için çalışmalar yapabilir, finansal kararlar alabilirsin.

Finansal sağlık kavramını daha iyi anlayabilmek için bu kavramın bileşenlerini açıklayalım.

Finansal Sağlığın Bileşenleri Nelerdir?


 

Finansal sağlık; finansal okuryazarlık, finansal davranış, finansal yatırım ve finansal tatmin gibi bileşenlerden oluşur.

Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finansal okuryazarlık, kişinin finansal bilgi ve becerilerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bir kişinin finansal terimlere hakim olma, finansal konularda araştırma yapma ve bu araştırmaları anlamlandırabilme yeteneğidir.

Bu bilgi ve beceriler arasında finansal terimlerin anlaşılabilmesinin yanında finansal tablolarda bilgiyi arama, bulma ve yorumlama, finansal hedeflerin belirlenmesi, bütçe ayarlama ve borç yönetimi gibi konular da yer alır. Bu anlamda finansal konularda okuryazar olan kişi, kendine uygun finansal yatırım ürünlerini seçebilir ve finansal açıdan akıllı yatırımlar yapar. Böylece kişinin finansal sağlığının temeli oluşur.

Ek olarak dilersen finansal okuryazarlığın ne olduğu ve nasıl geliştirilebileceği  hakkındaki  bilgilere ilgili yazımızdan ulaşabilirsin. Böylece finansal sağlığını iyileştirmek için bir adım daha atarsın.

Finansal Davranış Nedir?

Finansal davranış, kişinin finansal konularla ilgili tutum ve davranışlarıdır. Kişinin para yönetimini, yatırımlarını, harcamalarını, borçlarını ve tasarruf konularında nasıl davranış sergilediğini incelemeye yönelik bir konudur. Bir kişinin sağlıklı finansal davranışlarda bulunması, finansal sağlığını koruması ve artırması anlamına gelir.

Finansal Yatırım Nedir?


Yatırım türleri ve yatırımlar, bunlardan yalnızca bazılarıdır. Yatırım yapmaya karar verdiğinde, hangi yatırım için ne yapman gerektiğini bilmen, amacının ne olduğu, ne kadar risk almak istediğin ve finansal durumunun ne olduğu konuları çok önemli. Tüm bu soruların yanıtını verdikten sonra yatırım yapabilirsin.

Finansal Tatmin Nedir?

Finansal tatmin; kişinin finansal hedeflerine ulaşması, borçlarını ödemesi ve birikim yapması gibi faktörlerle ilişkilidir. Kişinin finansal hedeflerini başarması ve finansal ihtiyaçlarını karşılaması sonucu ortaya çıkan memnuniyet ve rahatlık hissine denir. Bu kavram; kişinin geçimi, ekonomik özgürlüğü ve gelecek planlarına bağlı olarak değişebilir.Finansal yatırım, bir kişinin birikimlerinin değerinin bir süre sonra artmasını bekleyerek belirli bir varlığa yatırım yapması demektir. Bu varlıkları ve finansal yatırım türlerini şu şekilde açıklayalım:

 

       Menkul kıymet yatırımları: Hisse senetleri, tahvil, opsiyonlar, vadeli işlemler gibi yatırımlar, menkul kıymet yatırımlarındandır.

       Yabancı para yatırımları: Yatırımcıların farklı ülkelerin para birimlerine yatırım yapmasıdır.

       Emlak yatırımları: Finansla uğraşmayanların da yakından tanıyabileceği emlak yatırımları; arsa, ev, iş yeri ve ticari işletme gibi gayrimenkul yatırımlarını içerir.

       Altın yatırımları: Tüm dünya ülkelerinin kullandığı değerli bir yatırım aracıdır.

       Para piyasası yatırımları: Kısa vadeli faiz getirili menkul kıymetler yani tahvil, repo gibi mevduat hesabı yatırımları; para piyasası yatırımlarından bazılarıdır.

Tahviller, bono, emlak, hisse senetleri ve altın gibi finansal yatırımlar, kişinin gelecekteki finansal güvenliğini sağlamak için atması gereken adımlardandır. Finansal yatırımlar sayesinde varlıklarının değerini artırabilir ve geleceğini garanti altına alabilirsin. Dilersen bu konuda bilgilenmek için sana yardımcı olacak "Kazanç Sağlamanın Püf Noktaları: Yatırım Nasıl Yapılır?" başlıklı yazımızı okuyabilirsin.

Sen de yatırım yapmak istiyorsan N Kolay’ın Yatırım Araçları sayfasını inceleyebilir ve sana en uygun olan yatırımlara yönelebilirsin.

“Burada yer alan yazılar, finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım, birikim ya da tasarruf kararı verilmesi ve hareket edilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.”