Derbi Nedir & Dünyanın En Ünlü Derbileri Nelerdir?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Bir Rekabet Hikayesi: Dünyanın En Ünlü Futbol Derbileri


Futbol maçları tüm dünyada bir spor karşılaşmasından öte heyecanı, tutkuyu, geçmişin izlerini içinde barından mücadeleleri ifade eder. Bu nedenle dünyanın en ünlü derbilerinde sadece futbol oynandığı söylenemez. Coşkulu taraftarları, nefes kesici karşılaşmaları ile bu derbiler, geçmişten günümüze uzanan rekabet hikayelerini içerisinde barındırıyor.

O halde gel, derbi maçlarının neden bu denli heyecanlı olduğunu anlamak için futbolda derbinin anlamını, dünyanın en ünlü futbol derbilerinin hikayelerini ve Türkiye’de unutulmayan derbi maçlarını birlikte inceleyelim.

Futbolda Derbi Ne Demek?

Derbi kelimesi, günümüzde büyük karşılaşma, büyük maç anlamına geliyor. Bu nedenle de sadece futbol özelinde değil, rakiplerin birbiri ile karşılaştığı her türlü spor türü için kullanılabilir. Ama oynanan her maçın derbi olmadığını unutmamak gerekli. Anlamından da anlaşılacağı gibi sadece büyük karşılaşmaların olduğu maçlara derbi deniliyor. Aslında geçmişte bir karşılaşmanın derbi olması için aynı şehrin takımlarının karşılaşması gerekirdi, ancak son dönemde bu tanım genişledi.

Basketbol, voleybol ve futbol gibi rakiplerin karşı karşıya geldiği maçların derbi olması için iki takım arasında büyük bir rekabet hikayesi olması gerekli. Farklı ülkelerin büyük takımları veya aynı ülkedeki iki büyük takım arasındaki karşılaşmalar derbi olarak sayılabilir. Yüksek rekabetin ve heyecanın olduğu bu maçlar, dünyanın neresinde olursa olsun sadece bir maç olarak değil, bir mücadele olarak görülüyor. Çünkü bu rekabeti senelerdir heyecanlı tutan hikayeler bulunuyor. 


Dünyanın En Ünlü Derbileri

Dünyanın en popüler sporu olan futbolda derbiler, coşku ve heyecanla beklenen karşılaşmalar oluyor. Yıllar geçse, ülkeler ve takımlar değişse de bu maçların heyecanı dünyanın her yerinde devam ediyor. O halde gel, en ünlü dünya derbilerinin hikayelerini birlikte keşfedelim.

Real Madrid - Barcelona

İspanya’nın ve belki de dünyanın en başarılı iki futbol takımının karşılaşması olan Real Madrid - Barcelona derbilerinin heyecanı sadece büyük ve başarılı takımlar olmalarından kaynaklı değil. Her ikisi de İspanya’nın takımı olsa da bu heyecanlı rekabet, İspanya’nın tarihinden ve bu süreçte her takımın temsil ettiği görüşlerden ortaya çıkıyor.

Rekabetin hikayesi 1930’lu yıllarda başlıyor. Franco diktatörlüğü döneminde Barcelona; sadece bir futbol takımı değil, rejime karşı direnişin bir simgesi haline gelmiş. Katalan kimliğinin temsilcisi olan Barcelona takımına transfer olmak ve kulüp üyeliğine girmek bile diktatörlüğe karşı yapılan bir eylemmiş.

Real Madrid ise İspanyol milliyetçiliğinin temsilcisi olarak görülüyormuş. Böylelikle iki takım arasındaki rekabet, bir iktidar ve muhalefet mücadelesine dönüşmüş. Günümüzde de İspanyol taraftarların birçoğu tarafından Real Madrid, muhafazakar ve sağ siyasetin bir temsilcisi olarak görülürken Katalan kimliğine sahip Barcelona ise isyanın ve direnişin temsilcisi olarak kabul ediliyor.

Derby della Madonnina: AC Milan - Internazionale

Dünya futbol tarihinin en çok izlenen derbilerinden olan Inter - Milan derbisi, Derby della Madonnina olarak adlandırılıyor. Bu iki takımın arasındaki rekabet ise aslında tek bir takımın anlaşmazlığından ötürü iki ayrı takıma dönüşmesinden kaynaklı.

1899 yılında AC Milan, İngiliz göçmeni Herbert Klipin ve Alfred Edwards tarafından kurulmuş. Ancak kulübün büyümesi ile anlaşmazlıklarda ortaya çıkmış. Kulüp içerisinde bir grup, sadece İtalyan futbolcuları takımda görmek isterken diğer grup ise yabancı oyuncuların da takımda olması gerektiğini savunmuş. Bu anlaşmazlık üzerine yabancı oyuncuların da takımda olması gerektiğini savunan grup, AC Milan’dan ayrılıp Internazionale kulübünü kurmuş. Böylelikle İtalyanca uluslararası demek olan Internazionale, 1908 yılından bu yana AC Milan’ın en büyük rakibi olmuş.

Günümüzde her iki takımda da yabancı futbolcuların oynadığını görebilirsin. Ancak zaman geçse ve devir değişse bile bu heyecanlı rekabet hala sürüyor.

Kuzeybatı Derbisi: Liverpool - Manchester United

Liverpool - Manchester United derbisi, sadece İngiltere’nin değil, dünyanın en popüler derbilerinden biri. Çünkü iki takım da dünyanın en başarılı takımları arasında. Bu denli başarı ve her iki takımın aynı ülkede olması ile rekabet kaçınılmaz oluyor.

İngiltere’de Kuzeybatı Derbisi olarak isimlendirilen karşılaşmalar, yakın seviyedeki başarı oranlarından dolayı heyecanlı bir öne geçme mücadelesine dönüşüyor. 1986’dan 2013’e kadar Manchester United kulübünün efsane teknik direktörü olan Sir Alex Ferguson’a göre kariyerindeki en büyük başarı, Liverpool’u ligin zirvesinden indirmek.

Celtic - Glasgow Rangers

Futbol tarihinin en ateşli rekabet hikayelerinden bir diğeri de İskoçya’dan. Her ikisi de İskoçya’nın büyük takımları olan Celtic ve Glasgow Rangers, yıllardır sadece bir spor mücadelesi değil, sosyal çatışma kaynaklı bir mücadele de veriyor.

Celtic ve Glasgow Rangers rekabetinin kökeni ise din ve mezhep çatışması. Protestan inancını temsil eden Rangers’a karşı Celtic ise Katoliklerin takımı olarak görülüyor. Dolayısıyla derbi maçları bir spor müsabakasından öte dinsel ve sosyal ayrımların çatıştığı bir karşılaşmaya dönüşüyor.

Superclasico: Boca Juniors - River Plate

Sınıf çatışmasının futbola yansımasına örnek verecek olursak akla ilk gelen karşılaşma Boca Juniors - River Plate arasındaki “Superclasico” oluyor. Her ikisi de Buenos Aires’te kurulan takımlardan River Plate’in varlıklı insanların muhiti olan Núñez’e taşınması ile rekabetin hikayesi yazılmaya başlanmış.

İşçi sınıfı ve İtalyan göçmenlerin takımı olan Boca Juniors’a karşı River Plate taraftarları üst sınıfı temsil ediyor. Taraftar gruplarının isimleri bile bu sınıf mücadelesinin bir eseri. Boca’nın taraftarları “Cenevizliler” olarak adlandırılırken River Plate taraftarları “Milyonerler” olarak biliniyor. Kulüpler büyüdükçe sınıf mücadelesi azalmış olsa da bu büyük derbinin heyecanı hiçbir zaman bitmiyor.

Kıtalararası Derbi: Fenerbahçe - Galatasaray

Dünyanın en ünlü derbileri arasında yer alan Fenerbahçe - Galatasaray derbisi, kıtalararası bir mücadele. İstanbul’da kurulan iki takımdan Fenerbahçe, Anadolu Yakası’nı; Galatasaray ise Avrupa Yakası’nı temsil ediyor. Avrupa’daki örneklerden farklı olarak bu mücadelenin temelinde din veya sınıf çatışması yok. Sadece her ikisi de oldukça büyük ve başarılı kulüpler olduğu için kaçınılmaz bir rekabet var.

Her iki takım da büyük taraftar gruplarına sahip. Bu nedenle karşılaşmalar, bir futbol maçından öte adeta her biri tarihi önem arz eden olaylar. Galatasaray - Fenerbahçe maçlarının tarihini de bu coşkulu taraftarların yazdığını söyleyebiliriz.

 


Türkiye'de Unutulmayan Derbi Maçları

Dünyanın en popüler derbilerinin hikayelerini inceleyip Fenerbahçe - Galatasaray derbisi ile ülkemize döndüğümüze göre Türkiye’nin unutulmayan derbi maçlarına bir bakalım. Tabii Fenerbahçe ve Galatasaray dışında ülkemizdeki diğer büyük kulüpler olan Beşiktaş ve Trabzonspor maçlarını da es geçmek olmaz. Şimdi, unutulmayan derbi maçları ile nostalji zamanı.

14 Haziran 1959: Fenerbahçe 4 - Galatasaray 0

Türkiye futbol tarihinin ilk şampiyonluk maçı olarak tarihe geçen bu Galatasaray - Fenerbahçe maçı, iki takım arasındaki rekabet için de önemli bir yere sahip. O zamanlar Milli Lig olarak adlandırılan Türkiye Ligi’nin heyecanlı karşılaşmaları sonucu finale kalan takımlar Fenerbahçe ve Galatasaray. Maçın iki yarısında da 2 gol atan Fenerbahçe, 4-0’lık galibiyet ile profesyonel lig tarihindeki ilk şampiyonluk kupasını kazanan takım oldu.

11 Mayıs 2005: Galatasaray 5 - Fenerbahçe 1

Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanan 2005 Türkiye Kupası Finali, ezeli rakipler Fenerbahçe ve Galatasaray’ı karşı karşıya getiren unutulmayan maçlardan biri. Maçın sonucunda ise 5-1’lik bir üstünlükle kazanan Galatasaray, Türkiye Kupası şampiyonu oldu.

21 Şubat 2016: Galatasaray 2 - Trabzonspor 1

Dünyada eşi benzeri görülmeyen bir olayın yaşandığı bu derbide maçın sonucundan çok Trabzonspor’da oynayan Salih Dursun konuşuldu. Trabzonsporlu Salih Dursun, hakemin penaltı kararına tepki olarak kırmızı kartı alıp hakeme göstermesi ile tarihe geçti. 

17 Nisan 2005:Fenerbahçe 3 - Beşiktaş 4

Şampiyonluk mücadelesi için Kadıköy’de oynanan ve gol düellosuna dönen karşılaşma, taraftarlara büyük heyecan yaşatmayı başardı. Bu derbinin unutulmayan ismi ise Beşiktaş’ın değişiklik hakkı kalmaması üzerine kaleye geçen Rumen golcüsü Pancu.Yaptığı kurtarış ile devleşen Pancu dikkat çekerken bu zor şartlara rağmen maçın kazananı da Beşiktaş oldu.


Takımının Maçlarını Kaçırma!

Bu efsane maçlar dışında tabii ki Türkiye futbol tarihinde unutulmayan pek çok derbi var. Hepsi de birbirinden heyecanlı ve özel. Aslında tüm maçlar, taraftarların heyecanı ve tutkusu ile birleşince neredeyse büyük bir karşılaşma gibi yaşanıyor.

Takımının maçlarını hiçbir zaman kaçırmamak ve efsane derbilerde tribünlerde yerini almak istiyorsan biletini önceden almayı unutma. Passolig kartının yıllık e-bilet süresi dolduysa da merak etme. Kartın e-bilet kullanım süresini N Kolay mobilden uzatarak maç biletlerini satın almaya ve takımını desteklemeye devam edebilirsin.

Passo’dan takımının maçlarını takip edebilir ve maç heyecanını stadyumda yaşamak için bilet alabilirsin. Üstelik N Kolay sanal kartınla yapacağın alışverişlerinde maç biletinin %20’si sanal kartına iade.