Pasif Gelir Nedir?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Pasif Gelir Nedir, Nasıl Elde Edilir?


Aynı anda birden fazla kanaldan gelir elde etmek mümkündür. Ticari ve maaş gelirlerinin yanında bir de aktif olarak çalışmayı gerektirmeyen gelir türleri vardır. Pasif gelir olarak bildiğimiz bu gelir türü ile toplam gelirini artırıp ekonomik refahını daha iyi bir duruma getirebilirsin. Peki, tam olarak pasif gelir nedir ve pasif gelir elde etmenin yolları nelerdir?

Pasif Gelir Nedir?

Pasif gelir, geçmişte yapılan yatırımlar ve çalışmalar sonucu sahip olunan kaynaklar sayesinde zaman ve çaba gerektirmeden elde edilen gelirleri ifade eder. Pasif gelir elde etmek için bir işe gitmeye, mesai harcamaya ve çok fazla çaba göstermeye gerek yoktur. Bazı pasif gelir türleri için başlangıçta bir süre emek ve zaman harcamak gerekebilir. Yatırım temelli pasif gelirlerde ise başlangıçtaki yatırım sermayesini elde etmek için çalışmak gerekir. Çoğu zaman ek gelir kaynağı olan pasif gelirin ana gelir kaynağına dönüşme potansiyeli de vardır.

Pasif Gelir ile Aktif Gelir Arasındaki Farklar Nelerdir?

Pasif gelir ile aktif gelir, birbirlerinden tamamen farklıdır. Çünkü aktif gelir, düzenli çalışma sürecine bağlıdır. Maaş, ürün/hizmet satışı veya sürekli başında olmayı gerektiren işletmeler, başlıca aktif gelir kaynaklarıdır. Yani sadece çalıştıkça elde edilen bir gelir türüdür. Pasif gelirde ise bu yoktur. Başlangıçta bir süre çalışılması, sonrasında çalışmadan gelir elde etmek için yeterlidir.

Bir diğer önemli fark mesai saatleridir. Aktif gelir elde etmek için belirli saatler arasında çalışmak, para kazanmak için zaman harcamak gerekir. Pasif gelir, yine başlangıçta bir miktar zaman gerektirirken gelir akışı sağlanmaya başladıktan sonra herhangi bir zaman gerektirmez ve pasif kazanç sağlanan işlerde mesai saatleri yoktur. Bazı pasif türlerine ara sıra küçük zamanlar ayırmak gerekebileceğinin de altını çizelim.

Aktif gelir, genellikle toplam gelirin büyük kısmını oluşturur. Pasif gelir ise bir ek gelir kaynağı olarak kişisel ekonomiye küçük destekler sunar. Bu açıdan bakıldığında aktif gelirin kesintiye uğraması ciddi problemlere yol açabilecekken pasif gelirin kesintiye uğraması büyük bir sorun oluşturmaz. Buna ek olarak pasif gelir kaynaklarının büyütülmesi durumunda toplam gelirin büyük kısmını oluşturabileceğini de unutmamak gerekir.

Pasif Gelir Nasıl Elde Edilir?

Pasif gelir elde etmenin hem kolay hem de zor yöntemleri vardır. Yöntem zorlaştıkça elde edilebilecek gelir daha yüksek olabilir. Fakat gelir elde etmek için mutlaka doğru adımları atmak gerekir. Konuya hakim olmadan ve planlama yapmadan pasif kazanç sağlamak çok zor olur. Peki, bu işi kolaylaştırmak için hangi yolu izlemelisin? İşte, pasif gelir kazanmak için atman gereken 5 adım:

1. Araştırma Yap

İşe araştırma yaparak başlamalısın ve pasif gelir ne demek, öğrenmelisin. Pasif gelir hakkında bilgi sahibi olduktan sonra tüm süreçleri araştırıp nasıl bir süreç izleyeceğine karar vermelisin. Ardından kısa ve uzun vadeli planlar yapmalısın.

2. Yeteneklerini Kullan

Pasif gelir elde etme sürecinde yeteneklerin büyük önem taşır. Yazma, çizme, matematiksel beceriler ve araştırmacılık gibi yeteneklerini bu süreçte kazanca dönüştürebilirsin. Yatırımcı zekâsı da pasif gelir konusunda bir yetenek olarak kabul edilebilir.

3. Pasif Gelir Kaynaklarını İncele

Pasif gelir elde edebileceğin kaynakları bulmalı ve hepsini incelemelisin. Ardından yeteneklerin ve bütçen dahilinde kendine en uygun pasif gelir yöntemlerini seçmelisin. Sonra da seçtiğin bu yöntemleri detaylıca araştırıp başlangıçta bir tanesiyle yola çıkmalısın. Gelecekte birkaç tane daha pasif gelir kaynağı yaratabilirsin.

4. Sermayeni Hazırla

Yatırım yapmaya karar verdiğin kaynak için gerekli olan sermayeyi hazırlamalısın. Mevcut bir sermayen yoksa önce sermayeni oluşturmak için çalışmalısın. Bu süreçte maaşını veya birikimlerini kullanabilirsin. Ayrıca sahip olduğun varlıkları satabilir veya kredi çekebilirsin. Bir sermaye kaynağın yoksa başlangıç sermayesi gerektirmeyen veya çok küçük sermaye ile yatırım yapılabilecek pasif gelir modellerine yönelebilirsin.

5. Para Kazanmaya Başla

Sermayeni hazırlayıp pasif gelir kaynağına yatırdıktan sonra sabırlı olmalısın. Çünkü bu gelir modelinde kısa sürede yüksek kazanç elde etmek çoğu zaman mümkün değildir. Pasif gelir kaynakları zamanla büyür ve dolayısıyla önemli kazançlar elde etmek için belki de çok uzun süre beklemen gerekir. Ayrıca pasif kazanç sağlamaya başlamadan önce ilgili alanda eğitim alman, çalışma yapman ve kaynağı kendin için hazır hale getirmen gerekir. Bu işler için ayırman gereken zamanı da unutmamalısın.

Pasif Gelir Kaynakları Nelerdir?


Pasif kazanç sağlanabilecek birçok farklı kaynak vardır. Bunlardan bazıları eğitim, bazıları bir süre çalışmak, bazıları ise küçük veya büyük yatırımlarla gelir sağlar. Şimdi, en yaygın pasif gelir kaynaklarına yakından bakalım.

Gayrimenkul Kiraları

Gayrimenkul kiraları, ülkemizdeki en yaygın pasif gelir kaynaklarının başında gelir. Başta ev olmak üzere dükkan ve depo gibi çeşitli gayrimenkullerden pasif kazanç sağlamak için başlangıçta büyük bir sermaye gerekir. Bu mülklerden birine sahipsen kiraya verebilir, gelir elde edebilirsin.

Araç Kiraları

Gayrimenkuller gibi araçlar da kira getirisi sağlayabilen mallar olarak kabul edilir. Bu noktada araç tanımının sadece otomobilden ibaret olmadığını da belirtmemiz gerekiyor. Özellikle ekskavatör (kepçe), vinç, greyder, damperli kamyon gibi iş makineleri yüksek oranda pasif gelir getiren araçlardır.

Vadeli Hesap Faizleri

Vadeli hesaplar, risksiz pasif gelir örnekleri arasında yer alır ve bu nedenle çok yaygın şekilde tercih edilir. Her ölçekte sermaye ile kullanılabilen, kayıp riski içermeyen, getiri garantili bir yöntemdir. Buna ek olarak vadeli hesabın ne kadar kazanç getireceğini de önceden bilirsin ve buna göre plan yapabilirsin.

Telif Hakları

Telif hakları, daha çok sanatçılar tarafından başvurulan bir pasif gelir yöntemidir. Getiri oranı belirsizdir ve hiç kazanç sağlamadığı dönemler de olabilir. Yeteneklerine göre kitap yazarak, film çekerek, şarkı çıkararak veya resim yaparak telif hakkı sahibi olabilirsin. Eserlerin satıldıkça da gelir elde edebilirsin.

Dijital Reklamlar

Günümüzün en yaygın pazarlama modellerinden biri dijital reklamlardır. Dijital reklamlar yayımlayarak para kazanmak için öncelikle ürettiğin dijital bir materyal olmalı. Örneğin blog açıp yazılar yayımlayabilir, kullanışlı bir web sitesi tasarlayabilir veya YouTube gibi platformlara video içerik üretebilirsin. Bunları yaptıktan sonra blog sayfana, web sitene ve videolarına reklam alabilir; reklamlar üzerinden gelir elde edebilirsin.

Sosyal Medya Reklamları

En çok başvurulan pasif gelir fikirleri arasında ilk sıralarda elbette sosyal medya yer alıyor. Sosyal medya ağları, yüksek kullanıcı sayısına sahip olması nedeniyle markaların sıkça reklam verdiği bir alan. Instagram, Twitter, Twitch gibi sosyal medya hesabındaki takipçilerini çoğaltarak reklam alman ve pasif gelir elde etmen mümkün.

Online Kurs Videoları

Online kurs videoları ile yeteneklerinden ve bilgi birikiminden pasif kazanç sağlayabilirsin. Yapman gereken, uzmanı olduğun bir konuda eğitim videoları çekmek. Sonrasında bu videoları eğitim platformlarına yükleyebilirsin. Eğitim platformlarında kurs videosu izlemek ücretlidir ve dolayısıyla videoların izlendikçe sen de pasif kazanç elde edersin.

NTF ve Kripto Paralar

Son yılların en hareketli yatırım araçları arasında NFT’ler ve kripto paralar var. Bu dijital emtialara yatırım yaparak, NFT ve kripto para alıp satarak gelir elde edebilirsin. Pasif gelirin bu modelinde riskin yüksek olduğunu da unutmamalısın.

Hisse Senedi Satışları ve Temettü Payları

Daha geleneksel bir borsa ortamında hisse senetleri ile de pasif gelir elde edebilirsin. Sermayenle hisse senetleri alabilir, bunları satarak kazanç sağlayabilirsin. Ayrıca temettü yani kâr dağıtan şirketlerin hisselerine sahip olursan hisse senetlerini satmadan da gelir elde edebilirsin. Bu yöntemin de riskli grupta olduğunu ve ileri seviye finansal okuryazarlık gerektirdiğini söyleyelim.

Yatırım Fonları

Borsada yatırım yapıp gelir sağlayabileceğin tek emtia hisse senedi değildir. Döviz, tahvil, kıymetli maden ve diğer menkul kıymetler üzerinden de gelir elde edebilirsin. Ayrıca farklı yatırımcıların farklı menkul kıymetlerini içeren bir yatırım fonuna yatırım yaparak da riski azaltabilirsin. Bu süreçte profesyonel destek almayı da ihmal etmemelisin.

Bu konuyu biraz açıp “Yatırım fonlarına yatırım yaparak pasif gelir nasıl elde edilir?” sorusuna cevap vermemizde fayda var.

Yatırım Fonları Pasif Geliri Nasıl Etkiler?


Yatırım fonu; hisse senedi, döviz, tahvil ve diğer menkul kıymetlere topluca yatırım yapmak için farklı yatırımcıların kaynaklarını bir araya getirmesine olanak tanıyan yatırım modelidir. Buradaki amaç, riski dağıtarak yatırım fonları üzerindeki kayıp riskini mümkün olduğunca azaltmaktır.

Pasif gelir açısından baktığımızda ise yatırım fonlarının da riskli grupta olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu modelde riski minimize eden bir anlayış olduğu için pasif gelir olarak tercih etmek mümkündür. Ayrıca yatırım fonları, genellikle profesyonel yöneticiler tarafından yönetilir. Bu noktada yatırım fonları hakkında uzmanlardan eğitim alabilir, portföy yönetimini öğrenebilir, bir yönetim firması ile çalışarak fonlarını yönetebilir ve pasif gelir elde edebilirsin.

Pasif Gelir Elde Etmenin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Pasif gelir elde etmek, ek bir gelir yolu olarak değerlendirdiğinde avantajlıdır; fakat bazı dezavantajları olduğunu da unutmamak gerekir. Şimdi, bu avantajlara ve dezavantajlara bakalım.

Pasif Gelirin Avantajları

 Ekstra bir gelir kaynağıdır.

 Bazı pasif gelir kaynakları sürekli gelir akışı sağlar.

 Kişisel ekonomiye ve ev ekonomisine katkı sağlar.

 Pasif gelir kaynakları zamanla büyüyebilir ve ana gelir kaynağına dönüşebilir.

 Yatırımlardan elde edilen gelirler, gelecekte farklı yatırımlar ve girişimler için kaynak yaratabilir.

 Finansal bağımsızlığa sahip olmak için imkân yaratır.

Pasif Gelirin Dezavantajları

 Başlangıçta sermaye gerektirebilir.

 Bazı gelir modelleri için geniş zamanlar ayırmak ve yorucu çalışma süreçlerinden geçmek gerekir.

 Uzun vadeli planlamalar yapılmadığı takdirde sürdürülebilirliğini kaybedebilir.

 Bazı pasif gelir kaynaklarında kayıp riski oldukça yüksektir.

 Risksiz ve garanti gelir içeren modellerde pasif gelir miktarı düşük olabilir.

Pasif gelir yatırımların öncesinde avantajları ve dezavantajları mutlaka karşılaştırmalısın. Dezavantajları düşünmeden avantajlı bir şekilde yatırım yaparak pasif gelir elde etmek istiyorsan N Kolay yatırım araçları ile bu mümkün. N Kolay’da bono, repo, yatırım fonu, hisse senedi gibi yöntemlerle kolayca yatırım yapmak için hemen N Kolaylı ol!

Burada belirtilen bilgi ve yorumlar finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri esas alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel nitelikte olup, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgiler ile yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.