Finansal Okuryazarlık İçin 6 Kitap Önerisi

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Finansal Okuryazarlık Becerisini Geliştirecek 6 Kitap Önerisi


Ekonomik dalgalanmalara karşı gelirini yönetebilmek, mevcut paranın değerlenmesi için oldukça önemli. Bunun için de finansal okuryazarlık becerisini geliştirmek gerekiyor. Çünkü doğru yatırımlar ve gelir yönetimi yapabilmek için ekonomik terimlere aşina olmalı, finansal gelişmeleri takip etmelisin.

“Bu konular bana karmaşık geliyor.” diyorsan merak etme; senin için finansal okuryazarlık becerisini geliştiren kitapları derledik. Her biri keyifle okunabilecek finansal okuryazarlık kitapları ile ekonomiye dair bilgi edinebilir ve gelir yönetimi konusunda kendini geliştirebilirsin.

Kitap önerilerine geçmeden önce finansal okuryazarlık kavramının neleri kapsadığına ve bu yeteneğin gelişimi ile neler yapabileceğine bakalım.

Finansal Okuryazarlık Nedir?

Finansal okuryazarlık, diğer adı ile mali yazarlık, finansal hedeflere ulaşmak için gerekli bilgi ve beceriye sahip olmayı ifade ediyor. Kişinin mevcut gelirini yönetmesi, finansal riskleri görebilmesi ve sadece yerel bazda değil, küresel olarak ekonomi alanıyla ilgili gelişmeleri anlayabilmesi, finansal okuryazarlık becerisinden geçiyor.

Kısacası finansal okuryazar olan bir kişi, kendi için en uygun yatırım araçlarıyla parasını akıllıca yönetebilme kabiliyeti kazanıyor. Bu nedenle de finansal okuryazarlık, maddi kazançları değerlendirebilme ve hayatı idame ettirebilme açısından her insan için oldukça önemli bir gereklilik.

Finansal okuryazarlık hakkında daha detaylı bilgi için “Finansal Okuryazarlık Nedir? Nasıl Geliştirilir? ” başlıklı yazımızı okuyabilirsin.


Finansal Okuryazarlık Becerisini Geliştirecek Kitaplar

Ekonomi alanındaki terimlere hakim olmak ve finansal açıdan becerilerini geliştirebilmek için ekonomi kitaplarından yardım alabilirsin. “Ders kitabı gibi olursa nasıl anlayacağım?” diye düşünüyorsan ilk defa bu konuda okuma yapacaklara uygun pek çok kitap olduğu için her bilgi seviyesine uygun bir kaynak bulmak mümkün. Çünkü günümüzde finansal okuryazarlık sadece bir uzmanlık alanı değil, bir gereklilik.

O halde haydi gel, herkesin anlayabileceği şekilde hem keyifli bir okuma deneyimi sunan hem de bilgilendirici kitapları incelemeye başlayalım.

Warren Buffett Tarzı - Robert G. Hagstrom

Yatırım ve iş yönetimi denilince akla ilk gelen isimlerden biri olan Warren Buffett, ABD’li iş insanı ve hisse senedi yatırımcısı olarak dünyanın en zenginleri arasında. Buffett’ın yaşamına ve yatırım bilincine dair derinlemesine bir araştırma sunan Hagstrom, “Warren Buffett Tarzı” kitabında sadece Buffett’ın ilgi çekici yaşamına yer vermiyor. Buffett’ın herkesin kullanımına açık olan yatırım araçlarıyla istikrarlı bir şekilde gelir artırma yöntemlerini ortaya koyuyor.

Kitabında Buffett'ın yatırım sistematiğindeki düşünce yapısını inceleyen Hagstrom, yaptığı her yatırımı kullandığı sisteme uygunluğu açısından değerlendiriyor. Bu yatırımcının başarısındaki yöntemi ortaya koyan bir kılavuz diyebiliriz.

Kazanmayı Öğren - Peter Lynch John Rothchild

Finansal okuryazarlık hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için bir klasik haline gelmiş “Kazanmayı Öğren” kitabı, yeni başlayanlar için işletme ve yatırım konusunda bir rehber niteliğinde. Hisse senedi piyasası hakkında detaylı bir bilgilendirmeye sahip olan bu kitap, herkes için her yerde bir yatırım fırsatı olduğunu ortaya koyuyor.

Kapitalist sistemin zorlukları olduğu kadar getirisinin de olduğunu düşünen Lynch ve Rothchild, iktisadi işleyişin ve hisse senedi piyasasının okullarda öğretilmesi gerektiğini savunuyor. Çünkü çoğu genç, büyük markaları bilseler bile bu şirketlerden hisse alınabileceğine dair bilgi sahibi değil. Oysa bu yatırım piyasası herkese açık. “Kazanmayı Öğren” kitabı ile Lynch ve Rothchild, yatırımcı gibi düşünme konusunda bizlere yol gösteriyor. Yalın bir dil ve ekonomik terimleri açıklayıcı anlatımı sayesinde herkesin rahatlıkla okuyabileceği bir eser.

Akıllı Yatırımcı - Benjamin Graham

“Akıllı Yatırımcı” kitabının ilk yayınlanma yılı 1949 olsa da tutarlı tespitleri ve yatırım yapmanın detayları hakkında sunduğu çerçeve ile hala geçerliliği koruyan bir kaynak. Bu zamana kadar pek çok yatırımcıya rehber olmuş bu kitap, Warren Buffet’a göre yatırımcılık hakkında gelmiş geçmiş en iyi kitap.

Graham, “Akıllı Yatırımcı” kitabında sunduğu yatırımcılık ilkeleri ile birikimlerin nasıl korunacağını hakkında uzun vadeli bir planlama sunuyor. Gelir yönetimi yapabilmenin ve akılcı risklerle geliri geliştirmenin yöntemini ortaya koyan bu kitap, kısa sürede zengin olma hayali kuranların kitabı değil. Tıpkı yatırım piyasasını anlamak ve bir gelir yönetimi planı çıkarmak gibi. Finansal okuryazarlığın da temelini oluşturan bu bilinç için “Akıllı Yatırımcı” kitabı, finansal becerinizi geliştirirken sağlam bir yol arkadaşı. Çünkü Graham’ın da kitabında belirttiği gibi akıllı yatırımcının geçici haklılıklarla ilgisi yoktur. Uzun vadeli finansal hedeflerine ulaşmak için sürdürülebilir ve güvenilir bir şekilde haklı olmalısınız.

Ekonomide Geleceği Okumak - Orhan Karaca

Ekonomik gelişmeler, mevcut gelirini ve yatırımlarını hem olumlu hem de olumsuz yönden etkileyebilir. Bu nedenle “Bu ekonomi nereye gidiyor?” sorusu en çok sorulan sorulardan biridir. Bu soruya cevap bulmak ve adımlarını daha sağlam atmak istiyorsan Orhan Karaca’nın “Ekonomide Geleceği Okumak” kitabını okuyabilirsin.

Karaca, bu kitabında ekonomik göstergelerin nasıl yorumlanması ve analizlere göre gelecekte nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatıyor. “Ekonomik Geleceği Okumak” kitabı, finansal okuryazarlık bilincini geliştirmek ve ekonominin geleceğini daha doğru yorumlamak için yol gösterici bir rehber.

Paranın Psikolojisi - Morgan Housel

Parayı akıllıca yönetebilmek hem bilgi hem de davranış temelli bir süreç. Finans dünyasına dair bilgilerin sadece karmaşık tablolar ve hesaplamalardan geçtiğini düşünüyorsan yanılıyorsun. Çünkü para kazanan ve harcayan bireyler olarak hepimiz günlük yaşantımızda küçük veya büyük fark etmeden finansal kararlar verebiliyoruz. Ama buradaki önemli nokta şu: Bu kararlarımızı nasıl veriyoruz ve bu bizim yaşantımızı nasıl etkiliyor?

İşte, Morgan Housel da “Paranın Psikolojisi” kitabında bu davranış biçimlerini sorguluyor. Paraya ilişkin farklı düşünce biçimleri ile Housel, finans yönetiminde başarılı olmak için davranışın önemini ortaya koyuyor.

Finansal kararlarının sadece verilere ve tablolara bakılarak alınmadığını belirten Housel, kişinin hikayesi, çevresi ve farklı motivasyon unsurlarının bu kararlar üzerinde büyük etkisi olduğunu savunuyor. Bu nedenle de para yönetiminde davranışın eğitilmesi gerektiği üzerinde duruyor. Çünkü Housel’in de üzerinde durduğu gibi siz ilgilenseniz de ilgilenmeseniz de hayatınızı etkileyecek iki konu vardır: Para ve sağlık.

Herkese Göre Finans - Aysel Gündoğdu

Marmara Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Aysel Gündoğdu, “Herkese Göre Finans” kitabı ile karmaşık görünen finans alanını herkesin anlayabileceği ve açıklayıcı bir dilde anlatıyor.

Yüksek lisansını sermaye piyasası, doktorasını ise bankacılık üzerine yapan Gündoğdu; bu kitabı ile finansın sadece uzmanlara yönelik bir alan değil, herkesi ilgilendirdiğini gösteriyor. Her gün karşımıza çıkan finans konularını herkesin daha iyi kavrayabilmesi için de kitabında ekonomik terimlere yer veriyor ve terimlerin ne anlama geldiğini detaylı şekilde açıklıyor. Böylelikle finans dünyasına yeni giriş yapanlar için sözlük niteliğinde bir eser sunan Gündoğdu, “Ekonomi terimleri ne anlama geliyor?” sorusuna cevap veriyor.