Bireysel Kredi Çeşitleri Nelerdir? Hangi Kredi Ne İçin Kullanılır?
Bankalar ve finansman şirketleri, farklı müşteri kitleleri için çeşitli kredili ürünler sunar. En yaygın ürünler ise genellikle bireysel kredilerdir. Bireysel tüketici oranı çoğu zaman daha yüksek olduğu için bireysel kredi seçenekleri de oldukça fazladır. Farklı amaçlara hizmet eden bu krediler ile tüketiciler, bireysel ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Peki; bireysel kredi nedir, çeşitleri nelerdir ve bu krediler hangi amaçla kullanılır?
Bireysel Kredi Ne Demek?
Bireysel kredi, tüketicilerin ticari amaç içermeyen ihtiyaçlarını karşılamak için kullanabildikleri kredilere verilen genel isimdir. Yaygın olan türü ihtiyaç kredisi iken konut, taşıt, eğitim, evlilik ve sağlık gibi ihtiyaçlar doğrultusunda da bireysel krediler kullanılır. Bireysel kredi veren finansman şirketleri ve bankalar bunlara ek olarak farklı isimlere sahip kredili ürünleri de bireylere sunabilirler.
Bireysel kredi limiti ile kredi faizleri kişinin kredi notuna ve krediyi veren finansal kurumun politikalarına bağlı olarak değişir.
Şimdi, başlıca bireysel kredi çeşitlerine yakından bakalım.
1. İhtiyaç Kredisi
İhtiyaç kredisi, bireysel krediler arasında en yaygın olanıdır. Spesifik bir konu belirlenmeksizin her ihtiyaç doğrultusunda kullanılabilen ihtiyaç kredileri, en çok tercih edilen kredi ürünlerinin de başında gelir. Tüketiciler alışverişten tatile, eğitimden sağlığa kadar ticari faaliyet içermeyen her amaca yönelik ihtiyaç kredisi çekebilirler. Ayrıca sadece nakit ihtiyacı için de ihtiyaç kredisi başvurusu yapılabilir.
Genel olarak bakacak olursak ihtiyaç kredisi, taşıt ve konut gibi yasal düzenlemelerle ayrılmış bireysel krediler dışında kalan hemen her kredi için bir çatı ürün olarak da kabul edilebilir. Finans kuruluşları ihtiyaç kredilerini farklı amaçlara uygun hale getirip çeşitli isimlerle tüketicilere sunabilirler. Sonuç olarak her biri ihtiyaç kredisi olarak geçer ve bu doğrultuda değerlendirilir.
2. Konut Kredisi
Konut kredisi, adından da anlaşılacağı üzere ev satın alırken kullanılan bir bireysel kredidir. Mortgage olarak da bilinen bu kredi ürününde süreç, diğer bireysel kredilere göre biraz farklı ilerler. Çünkü kredinin kullandırılabilmesi için satın alınacak evin teminat altına alınması gerekir. Bu da konut kredisinin başka bir amaçla kullanılamayacağı anlamına gelir.
Konut kredisi başvurusu yapıldığında söz konusu evin değeri bir eksper tarafından belirlenir. Bu değer üzerinden yasal mevzuatların izin verdiği oranda ev kredisi kullandırılır. Aynı zamanda evin üzerine rehin konulur ve konut kredisi ödemesi tamamlandığında bu rehin kalkar. Ayrıca ev kredilerinde 120 ay, 180 ay gibi uzun süreli vade seçenekleri de sunulur.
Konut kredileri ile ilgili bir diğer detay da faiz oranlarıdır. Bu krediler, bazı dönemlerde devlet tarafından desteklenir. Böyle durumlarda ise konut kredisi için bireysel kredi faiz oranları daha düşük seviyelerde olur.
3. Taşıt Kredisi
Taşıt kredisi, araç satın alırken ihtiyaç duyulan finansmanı karşılamak için kullanılan bir bireysel kredi türüdür. Konut kredisine benzer uygulamalar taşıt kredisinde de bulunur. Bu kredi de ihtiyaç kredilerinden farklı bir prosedüre sahiptir.
Bir tüketici taşıt kredisi başvurusu yaptığında aracın kasko değerine bakılır. Söz konusu kasko değeri üzerinden yasal oranlara göre bir kredi tutarı belirlenir. Kredi kullanılarak satın alınan araçlara ise rehin konulur. Tüketicinin krediyi ödememe ihtimaline karşı bir teminat olarak aracın kendisi kabul edilirken borcun bitmesiyle birlikte rehin kaldırılır.
Taşıt kredisi hem sıfır hem de ikinci el araçlar için kullanılabilir. Fakat araç değerine göre kredi tutarı ve vade sınırı uygulaması vardır. Bu sınırlar içerisinde kalan krediler araba satın almak için kullanılabilir.