Banka Hesap Türleri: Vadesiz, Vadeli ve Yatırım Hesabı
Banka hesap türleri arasında vadesiz, vadeli ve yatırım hesapları bulunmaktadır. Her birinin kendine göre avantajı var. Vadeli hesap daha çok kısa vadeli getiri maksadıyla açılıyor.
Vadesiz hesap ise serbest ve esnek nakit işlem yapma amacına hizmet ediyor. Yatırım hesabı ise uzun vadeli ve orta-yüksek getiri sağlama hedefli bir hesap türü olarak tercih ediliyor. Bu yazıda bu üç farklı banka hesabının temel özelliklerini ve avantajlarını ele aldık.
Vadesiz Hesap Nedir?
Vadesiz hesap; fatura ödeme, emekli ya da çalışan maaşı çekme, ödeme talimatı verme, ürün satın alma, ATM’den nakit çekme gibi işlemleri mümkün kılan bir hesap türü. Vadesiz hesap açma işleminden sonra internet ve mobil bankacılık üzerinden bakiyeni kolayca görüntüleyip kontrol edilebilir, hesap hareketlerine bakabilir, para transferi gerçekleştirebilirsin. Faiz getirisi bulunmayan vadesiz mevduat hesabı, birikim yapmaktan ziyade para kullanımına imkân tanıması ile öne çıkıyor.
Vadesiz Hesap Avantajları ve Kullanım Alanları
Vadesiz TL hesabının en temel avantajı hemen açılabilir olması. Anında açılabilir olan vadesiz hesap ile günlük finansal işlemlerini zahmetsizce gerçekleştirmen mümkün. Söz konusu hesap sayesinde para yatırma/çekme, EFT ya da havale yapma, kredi kartı ya da fatura borcu ödeme gibi işlemleri kolayca yapabilirsin. Üstelik internet alışverişi yapabilir, hesabını anbean takip edebilir ve ATM’ler üzerinden kolayca işlem gerçekleştirebilirsin.
Vadeli Hesap Nedir?
Vadeli hesap, bankalar tarafından sunulan başka bir hesap türü. Nakit parayı güvenli bir şekilde saklamak ve çeşitli finansal işlemleri kolaylaştırmak için üretilen bu hesap türü son derece kullanışlı. Vadeli hesabın en temel ayırt edici farkı ise yatırım stratejileri üzerinden faiz getirisi elde etme olanağı sunması.
Vadeli Hesap Kâr Payı Nasıl İşler?
Vadeli hesap kâr payı, belirli bir müddet bankada tutulan paranın vade sonunda önceden belirlenmiş faiz oranı üzerinden getiri sunması şeklinde çalışıyor. Vadeli hesap ya da vadeli altın hesabı açılırken anapara, vade süresi ve faiz oranı kararlaştırılıyor. Bu noktada bir ya da birkaç aylık ile bir yıllık, aynı zamanda günlük vadeli hesap seçenekleri bulunuyor. Vadeli hesap faizleri de bankaya, vade süresine ve anaparaya göre değişkenlik gösteriyor.
Vadeli ve Vadesiz Hesaplar Arasındaki Farklar
Vadeli ve vadesiz hesaplar, bankacılık sisteminde farklı amaçlara hizmet eden iki temel araç. Vadesiz hesap, herhangi bir zaman sınırlaması olmadan para yatırma ve çekme işlemlerinin yapılabildiği bir seçenek. Çoğu zaman maaş, fatura ödemeleri ve günlük harcamalar için kullanılan bu hesap türünde banka müşterinin parasını saklarken genellikle faiz vermez ya da çok düşük bir faiz oranı sunuyor.
Vadeli hesap ise belirli bir süre boyunca paranın bankada tutulması karşılığında faiz getirisi sunan bir araç. Vadesiz hesapta paranı belirlenen vade süresi boyunca çekmeyip bankanın sunduğu faiz oranı doğrultusunda belli bir kazanç elde edersin. Vadeli hesaplar tasarruf etmek ve birikim yapmak isteyen kişiler için uygun. Ancak vade süresi dolmadan para çekilmesi durumunda faiz kaybı yaşanması her zaman bir olasılık.
Yatırım Hesabı Nedir?
Bankalarda açılabilecek hesap türlerinden bir diğeri de yatırım hesabı. Yatırım hesapları; hisse senetleri, fonlar, tahviller ve diğer birtakım menkul kıymetler ile nakit parayı hesabınızda tutmayı sağlıyor. Yatırım hesabının en temel özelliği ise tutulan varlıkların değerinin artıp azalabilmesi. Bu bakımdan yatırım hesabı çoğu kez üniversite, bireysel emeklilik, sağlık güvencesi ya da tasarruf gibi gelecek planlama maksadıyla tercih ediliyor. Yatırım hesabı açmak ise son derece kolay. Telefon bankacılığını kullanarak ya da aracı kurumun mobil uygulaması üzerinden yatırım hesabı açabilirsin.
Yatırım Hesabı Avantajları ve Kullanım Alanları
Yatırım hesabı açmanın pek çok olumlu yönü mevcut. Yatırım hesabının genel kullanım alanlarını ve olumlu yönlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hisse senetleri, tahviller, yatırım fonları, döviz, altın ve vadeli işlemler gibi birçok finansal ürüne kolayca yatırım yapma imkânı sunması.
- Paranın sadece bekletilmesi yerine değerlendirilerek getiri elde edilmesi. Böylece enflasyona karşı korunma sağlanabilir.
- Bankaların internet ve mobil şubeleri üzerinden anlık işlem yapma imkânı. Bu sayede alım-satım, iptal, emir gibi yatırım kararlarının hızlı ve etkin bir biçimde gerçekleştirilmesi mümkün.
Emeklilik, ev alma, çocukların eğitimi gibi uzun vadeli hedefler için düzenli yatırım yapma olanağı da yatırım hesabının kullanım alanlarına ve sunduğu avantajlara dâhil edilebilir.
Tam da bu doğrultuda N Kolay Robo Danışman’dan bahsetmeliyiz:N Kolay Robo Danışman ile yatırımlarını kolayca yönetebileceğini biliyor muydun? Belirleyeceğin risk profili ve getiri beklentisine uygun olarak yatırımlarını şekillendirebilir, risk profiline uygun dağılım önerilerin ile portföyünü daha verimli kullanabilir bu sayede birikimlerini güvenle değerlendirebilirsin.
Banka Hesabı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Banka hesabı seçerken dikkatli olmak önemli. Bu noktada genel olarak ek avantajlar sunan kampanyalar, otomatik ödeme talimatları ve mobil uygulama özellikleri gibi detaylara dikkat edilmelidir.
Tüm bunlar sayesinde ihtiyaçlarını uygun şekilde karşılayan bir bankaya sahip olabilirsin. Vadeli ve vadesiz hesap türleri genel bankacılık uygulamalarını kapsar. Ancak N Kolay, yatırım bankası statüsünde faaliyet gösterdiği için mevduat ve katılım fonu kabul etme yetkisi bulunmaz. Bu nedenle N Kolay'da vadeli veya vadesiz mevduat hesabı açılamaz; bunun yerine kısa vadeli yüksek getirili finansal ürünler ve yatırım araçlarından faydalanabilirsin.
Vadeli, Vadesiz ve Yatırım Hesapları Karşılaştırması
Temel bir vadeli, vadesiz ve yatırım hesabı karşılaştırması için şu tabloyu inceleyebilirsin:
Özellikler/ Hesap Türü |
Vadesiz Hesap |
Vadeli Hesap |
Yatırım Hesabı |
Erişim |
Her an para yatırma/çekme esnekliği |
Vade süresince para çekme sınırlılığı |
Belirli işlem saatleri |
Kazanç |
Faizsiz |
Belirli faiz oranı |
Piyasa endeksli değişken getiri |
Kullanım Amacı |
Günlük finansal işlemlerin yanı sıra borç ve fatura ödemeleri |
Birikim yapma ve faiz geliri elde etme |
Yatırım kazancı elde etme |
Risk Düzeyi |
Sıfır risk |
Düşük risk |
Yatırım aracına bağlı olarak orta-yüksek risk |
Bu tabloyu kullanarak hangi hesap türünün senin için uygun olduğunu kolaylıkla bulabilirsin.