NFC Nedir?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

NFC Nedir, Nasıl Çalışır, Ne İşe Yarar?


Ulaşım, sağlık, eğitim, ödeme işlemleri… Gündelik hayatımızın her alanında teknolojiyi kullanıyoruz. NFC ise bu teknolojiler arasında en sık kullandığımız ve bize en çok faydası bulunan özelliklerden biri. Peki, NFC ne demek, NFC’nin açılımı nedir? Sizin için NFC’nin ne olduğunu ve ondan nasıl faydalanılacağını ele aldık.

NFC Açılımı Nedir?

NFC’nin açılımı Near Field Communication yani Türkçe olarak yakın alan iletişimi. “NFC özelliği nedir?” sorusunu ise şöyle cevaplayalım: İki cihazın birbirlerine çok yakın olduğunda kendi aralarında iletişim kurmasına olanak tanıyan kısa menzilli bir kablosuz teknoloji. Temassız NFC olarak anılan teknoloji ise aslında NFC’nin kendisi.

Bu teknoloji, cihazlar arasında iletişim kurmak için radyo frekanslarını kullanır. Bu sayede ödeme, kimlik doğrulama, veri aktarımı ve bağlantı kurma gibi çok sayıda işlem gerçekleştirilebilir.


NFC Hangi Cihazlarda Kullanılabilir?

NFC teknolojisi birçok cihazda bulunabilir. Bu cihazlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

       Akıllı telefonlar

       Tabletler

       Bilgisayarlar

       Akıllı saatler

       POS cihazları

       Toplu taşımadaki ödeme noktaları

       Temassız kredi kartları

       Google Pay ve Apple Pay gibi dijital cüzdanlar

       Yüz, avuç içi ve parmak izi tanıma

       Akıllı kilitler

       X-Ray cihazları

       Kartlı geçiş gibi geçiş kontrol sistemleri

NFC’nin kullanılabilmesi için cihazların NFC özellikli olması gerekir. Bu sayede NFC iletişimi ve beraberinde istenilen işlem gerçekleştirilir.

Her Telefonda NFC Bulunur mu?

Yakın alan iletişimi her telefonda bulunmaz. Fakat yeni nesil akıllı telefon, tablet veya diğer akıllı cihazların çoğunda NFC özelliği mevcuttur. Tabii NFC teknolojisinden yararlanmak için akıllı cihazların NFC özelliğinin aktif olması gerekir.


NFC Nasıl Kullanılır?

Telefonunun NFC özelliği kapalıysa onu aktif hale getirerek NFC özelliğini kullanabilirsin. Bunun için telefonunun Ayarlar bölümüne gerekir. Ardından Kablosuz Ağlar ve sonrasında Diğer Bağlantılar seçeneklerinden NFC özelliğini aktif hale getirebilirsin.

Aktif hale getirdikten sonra NFC özellikli cihazını, iletişim kurmak istediğin NFC etiket okuyucusuna veya NFC özellikli cihaza yaklaştırmalısın. Cihazlar birbirlerine dokunabilecek kadar yakın olmalı. Bunu 1-2 cm gibi düşünebilirsin. Böylece NFC işlemi gerçekleşir.

Bunu bir örnekle açıklayalım. Temassız ödeme yapmak istiyorsun ve kasada sana POS cihazı uzatıldı. Akıllı telefonunun NFC özelliğinin aktif olduğundan eminsin. Telefonu, NFC etiket okuyucusuna yakınlaştır ve bekle. Ödeme gerçekleştikten sonra telefonu geri çekebilirsin. NFC kullanmayı bitirdiğinde, pil ömründen tasarruf etmek ve başka cihazlarla yanlışlıkla iletişimi önlemek için NFC'yi devre dışı bırakabilirsin.

Ancak bazen ödeme gerçekleşmeyebilir, yani NFC okuma hatasıyla karşılaşabilirsin.

NFC Okuma Hatası Nedir?

Bir cihaz NFC etiketini veya kartını okuyamadığında veya bunlarla iletişim kuramadığında ortaya çıkan hatadır. Bunun birçok nedeni olabilir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayalım:

 

       Cihazlardan biri NFC özellikli olmayabilir. Bunun için NFC özelliği olduğundan emin olman gerekir.

       NFC özelliği aktif halde olmayabilir.

       NFC etiketi fiziksel olarak hasar görmüş olabilir. Mesela temassız ödeme yaptığın kartın etiketi zarar görmüşse POS cihazında NFC özelliği olsa da ödeme yapamazsın. Bunu anlamak için başka bir kart ile ödeme işlemi yapmayı deneyebilirsin. İşlem gerçekleşirse kartında sorun olabilir.

       Başka bir cihazdan frekans alıyor olabilir. Bu nedenle NFC yapmak istediğin iki cihazı birbirine yaklaştırdıktan sonra başka bir cihazın aynı menzilde olmadığından emin ol.

       NFC cihazlarının arasına başka bir metal ürün girmiş olabilir. Mesela telefonunu diğer cihaza yaklaştırdığında metal telefon kılıfın veya başka bir cisim buna engel olabilir.

NFC Bluetooth Gerektirir mi?

Yakın alan iletişimi teknolojisini kullanmak için Bluetooth bağlantısına ihtiyacın yok. Yani Bluetooth bağlantısı olmadan NFC kullanarak 13.56 MHz (sinyalin, saniyede 13,56 milyon devir hızında salınması) frekansında ve 424 kbps (saniyede kilobit) hızında veri aktarabilirsin.

Ancak bazı kolaylıklar sağlamak için NFC ve Bluetooth birlikte kullanılabilir. Bu NFC özelliği olmayan bir ödeme cihazıyla temassız ödeme yapmak için kullanılabilir. Mesela Bluetooth özellikli bir debit kartın varsa ve temassız ödeme yapmak istiyorsan kart ile terminal arasında bağlantı kurmak için Bluetooth'u kullanabilirsin. Ödeme bilgileri Bluetooth üzerinden aktarılabilir.

Debit kart konusunda ayrıntılı bilgi almak istersen de “Debit Nedir? Ne Anlama Gelmektedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsin.

Bluetooth ile NFC Arasındaki Fark Nedir?

NFC teknolojisi ile Bluetooth bağlantısı tamamen farklı teknolojilerdir ve bağımsız olarak kullanılırlar. Ortak noktaları ise cihazları birbirine temassız şekilde bağlayabilmeleridir. Mesela NFC’nin data aktarım işlemi Bluetooth bağlantısına göre çok hızlıdır. Öte yandan Bluetooth özelliğinin menzili 9-10 metreye kadar çıkabilir ve daha büyük hacimli bilgiler aktarılabilir. Peki, NFC nerelerde kullanılır?


NFC ile Nasıl ve Hangi İşlemler Gerçekleştirilebilir?

NFC, hayatımızın neredeyse her aşamasında yer alıyor. Yakın alan iletişimi ile hangi işlemlerin yapılabileceğini şu şekilde sıralayalım:

 

       Temassız ödeme sistemleri: Akıllı telefonların yanı sıra birçok kredi ve banka kartı ile temassız ödeme yapılabilir.

       Erişim kontrolü: NFC etiketleri veya kartları, kapıların kilidini açmak veya kısıtlı alanlara erişim sağlamak için kullanılabilir.

       Veri aktarımı: NFC, iletişim bilgileri veya ödeme ayrıntıları gibi küçük miktarlardaki verileri cihazlar arasında aktarmak için kullanılabilir.

       Pazarlama ve reklamcılık: NFC etiketleri, kişilerin NFC özellikli cihazlarını etikete dokundurarak ek bilgilere veya özel tekliflere erişmesine olanak tanır.

       Toplu taşıma: Otobüslerde, trenlerde ve diğer toplu taşıma araçlarında ücret ödemek için kullanılabilir.

       Etkinlik biletleri: NFC etiketleri, konserler veya spor etkinlikleri gibi organizasyonlara giriş yapmak için kullanılabilir.

 

Bilet ücretini ödemek için telefonunu bir ulaşım kartı okuyucusuna, ödeme yapmak için ödeme cihazına veya bir binaya girmek için erişim kontrol okuyucusuna dokundurabilirsin. Yani NFC’yi giriş yapmak, ödeme yapmak, bilgi aktarmak, bilet olarak kullanmak için tercih etmek mümkün.

Ödeme yapmak için NFC kullanıldığında, ödeme yöntemlerinden bazıları kredi kartı ve banka kartı tercih edilir. NFC özellikli bu kartlara sahip olarak online ve fiziksel alışverişlerde kolayca ödeme yapabilirsin. Bunun için dilersen N Kolay’dan banka kartı alabilirsin. Böylece hem online hem fiziksel alışverişlerinde kolayca ödeme yapabilirsin.