İstanbul’un Fethine Dönüş: Panorama 1453 Tarih Müzesi

İçerikler

Finans & Girişimcilik

İstanbul’un Fethine Dönüş: Panorama 1453 Tarih Müzesi


29 Mayıs 1453 gününe dönerek tarihin en önemli olaylarından biri olan İstanbul’un fethini yaşamak ister misin? O halde, Panorama 1453 Tarih Müzesi seni bekliyor.

Panorama 1453’te Konstantinopolis’ten İstanbul’a doğru bu şehrin köklü geçmişinde bir yolculuğa çıkabilir, panoramik görüntüler ile tarihte bir dönüm noktası olan İstanbul’un fethinin gerçekleştiği o unutulmaz güne geri dönebilirsin. Haydi, o zaman eşsiz bir deneyim sunan Panorama 1453 Tarih Müzesi hakkında tüm merak edilenleri birlikte keşfetmeye başlayalım.

Panorama 1453 Müzesi’nin Yapımı

Panorama 1453, 2009 yılından bu yana ziyaretçilerine İstanbul’un fethini yeniden yaşatıyor. Tarihin seyrini değiştiren bu önemli olayı en etkili şekilde yansıtmak için müzenin yapımında uzun bir araştırma süreci ve emek var.

İstanbul’un fethine dair detayların, en iyi şekilde panoramik görsellerle yansıtılabileceği kararından sonra 2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi, müzenin geliştirilmesi için çalışmalara başladı. Görenleri büyüleyen panoramik görselin oluşturulmasında ise 8 sanatçının emeği var. Görselin arka planı Ramazan Erkut, figürler Yaşar Zeynalov, resmin detayları Oksana Legka, görselin akışı Ahmet Kaya, maketler Atilla Tunca, bilgisayar destekli tasarımlar ise Murat Efe ve Hasan H. Dinçer tarafından yapıldı. Ressam ve çizgi film yönetmeni Haşim Vatandaş da projeninin koordinatörlüğünü yürüttü. Tüm bu sanatçıların 3 sene boyunca aralıksız çalışması ile İstanbul’un fethini yeniden yaşatan ve her gittiğinde farklı bir ayrıntı bulabileceğin panoramik resim ortaya çıktı.

Eser 2008 yılında bitse de müzenin tüm detayları 2009 yılında tamamlandı ve 31 Ocak 2009 tarihinde Panorama 1453 Tarihi Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi. O günden itibaren bu müze, tarihte bir dönüm noktası olan İstanbul’un fethini tüm detayları ve etkileyici görselliği ile tekrardan yaşatmaya devam ediyor.

Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde Bulunan Eserler


Panoramik resim, Panorama 1453’ün en dikkat çekici eseri olsa da müzede bulunan eserler, sadece bununla sınırlı değil. Müze aslında iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm, girişten başlayıp resme doğru giden yol. Bu yolda İstanbul’un kuruluşu, Fatih Sultan Mehmed’in hayatı ve İstanbul’un fethi ile ilgili bilgilerin yer aldığı bir sergi var. Yani müzeye girdiğinde minyatürler, kabartmalar ve resimler eşliğinde 29 Mayıs 1453 gününe doğru ilerliyorsun.

Müzenin ikinci aşaması da müzenin en popüler eserine yani panoramik resme ait. 38 metre çaplı bir yarım küre üzerine yapılan resmin büyüklüğü tam olarak 2350 metrekare. Resmin en dikkat çekici özelliği ise gökyüzünün de resimle bütünleşmesi. Bu sayede resme bakıldığında üç boyutlu bir etki yaratıldığı gibi yapılan bu çalışma ile Panorama 1453, dünyanın ilk tam panoramik müzesi oldu. Ses efektleri ile daha da etkili hale gelen bu görsel şov ile İstanbul’un fethinin gerçekleştiği 29 Mayıs 1453 gününü yaşayacağın kesin.

Panorama 1453 Tarih Müzesi Nerede?


İstanbul’un Zeytinburnu ilçesindeki Panorama 1453 Tarihi Müzesi, Topkapı Kültür Parkı içerisinde yer alıyor. Müzenin buraya kurulmasının sebebi ise İstanbul’un fethi sırasında Topkapı’nın önemli bir yere sahip olması.

Müze, Topkapı-Edirnekapı Surları’nın karşısında bulunuyor. Müzenin olduğu noktadan bakıldığında sol tarafta Edirnekapı Surları, sağ tarafta Silivrikapı Surları, karşısında da Topkapı Surları -diğer adıyla Konstantinopolis Surları- görülüyor. Burası 29 Mayıs 1453’te kuşatmanın gerçekleştiği ve Osmanlı’nın Konstantinopolis'e giriş yaptığı ilk yer. Yani müze kadar çevresi de İstanbul’un fethi için tarihi öneme sahip yerler ile dolu.

Panorama 1453 Tarihi Müzesi’ne gittiğinde surları da ziyaret edebilir, bu tarihi olayın geçmişine doğru bir yolculuğa çıkabilirsin. Panorama 1453 Tarih Müzesi’nin konumunu ve yakınındaki surları haritadan inceleyebilirsin.

 

Harita

Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Panorama 1453 Tarihi Müzesi’ne gitmek için farklı seçenekler bulunuyor. Bunlardan ilki, özellikle Anadolu Yakası’ndan müzeye ulaşmak için en kolay yol olan metrobüs. Metrobüsten Topkapı durağında inerek yaklaşık 5 dakikalık bir yürüyüşten sonra Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne ulaşabilirsin.

Ulaşım için diğer bir seçenek, Kabataş - Bağcılar tramvayı. Tramvay ile müzeyi içinde barındıran Topkapı Parkı’na kadar gidebilirsin. Topkapı durağında inmen yeterli.

Bunlar dışında otobüsle de müzeye ulaşmak mümkün. Topkapı’ya giden hatlarla Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne kolaylıkla ulaşabilirsin.

Panorama 1453 Tarih Müzesi Ziyaret Saatleri


Panorama 1453 Tarih Müzesi, haftanın her günü 08.00-18.30 saatleri arasında ziyarete açık. Ancak bayram tatillerinde müzenin açık olma durumu ve saatleri ile ilgili değişiklik olabiliyor. Bu nedenle eğer müzeye bu zamanlarda gitmeyi düşünüyorsan gitmeden önce müzenin açık olup olmadığını ve ziyaretçi saatlerini kontrol etmende fayda var.

Ayrıca müze içerisinde her yarım saatte bir mapping gösterisi var. “Sultan Mehmed’in Rüyası” adlı mapping gösterisinin ilk seansı 8.30’da, son seansı ise 18.00’de yapılıyor. Eğer bu gösteriyi kaçırmak istemiyorsan ziyaret saatini bu gösterinin başlangıç saatlerine göre ayarlayabilirsin.

Panorama 1453 Tarih Müzesi'nde MüzeKart Geçerli mi?

MüzeKart ile pek çok müzeye ve tarihi mekana ücretsiz ya da indirimli giriş yapılabiliyor. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan MüzeKart’ın geçerli olması için bu alanların Bakanlığa bağlı olması gerekli. Panorama 1453 Tarih Müzesi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olmadığı için girişlerde MüzeKart geçerli değil.

Panorama 1453 Tarih Müzesi 2023 Giriş Ücreti Nedir?

İstanbul’un fethine doğru bir yolculuğa çıkacağın Panorama 1453 Tarih Müzesi’ne giriş ücretleri, bilet türlerine göre değişiyor. Panorama 1453’ün 2023 giriş ücretleri ise şu şekilde:


Bilet Türü 
Giriş Ücreti 
Tam 
60 TL
Öğrenci 
30 TL
Öğretmen, Askeri Personel 
30 TL
Yabancı Ziyaretçi 
300 TL

Panorama 1453 Tarihi Müzesi biletlerini en kolay şekilde almanın yolu ise Passo’dan geçiyor. Passo üzerinden istediğin tarih için müzeye giriş biletini alarak Panorama 1453 Tarihi Müzesi’ni ziyaret edebilirsin. Üstelik Passo’dan yaptığın alışverişlerde N Kolay sanal kartını kullanarak bilet alımlarında %20 iade kampanyasından faydalanabilirsin. Kampanya detayları için yukarıdaki linki tıklayabilir ya da nkolay.com/kampanyalar/passo20 sayfasını ziyaret edebilirsin.