2024 Vize Ücretleri - Schengen Vizesi Ücreti

İçerikler

Finans & Girişimcilik

2024 Vize Ücretleri - Schengen Vizesi Ücreti



Yolculuğa çıkmanın ve farklı yerler keşfetmenin keyfi bir başka. Özellikle gideceğin yerler yabancı ülkeler ise bu keyfin daha da katlanacağı kesin. Ancak unutma ki farklı ülkelere bir gezi planlıyorsan öncelikle gideceğin ülkenin Türkiye’den vize isteyip istemediğini kontrol etmen ve eğer vize istiyorsa vize başvurusu yapman gerekiyor. Tabii ki Türkiye’den vizesiz gidilen ülkeler de mevcut. Ama yolculuk planın Schengen bölgesindeki ülkelere, İngiltere’ye veya ABD’ye ise mutlaka vize başvurusu yapman şart. 


“Peki, vize ücreti ne kadar?” diye düşünüyorsan da bunun vize türüne ve başvuru yapacağın vize tipine göre farklılaşacağını söyleyelim. O halde gel, gezi planlarını hayata geçirirken bütçe planını yapabilmen için 2024 vize ücretlerini incelemeye başlayalım.


İlk olarak Avrupa’da pek çok ülkeye girebilmeni sağlayacak Schengen vizesi ile başlayalım.

Schengen Vizesi İsteyen Ülkeler

Schengen vizesi aldığında Schengen bölgesinde bulunan ülkelere giriş yapabilirsin. “Peki, bu ülkeler hangileri?” diyorsan da Schengen üyesi olan ülkeleri şu şekilde sıralayabiliriz: 


  • Almanya 
  • Avusturya
  • Belçika 
  • Çekya 
  • Danimarka 
  • Estonya 
  • Finlandiya 
  • Fransa 
  • Hırvatistan 
  • Hollanda 
  • İspanya 
  • İsveç 
  • İsviçre 
  • İtalya 
  • İzlanda 
  • Letonya 
  • Litvanya 
  • Lihtenştayn 
  • Lüksemburg 
  • Macaristan 
  • Malta 
  • Norveç 
  • Polonya 
  • Portekiz 
  • Slovakya 
  • Slovenya 
  • Yunanistan 

Ayrıca bunlara ek olarak Bulgaristan ve Romanya’nın da 31 Mart 2024 tarihi itibarıyla Schengen bölgesine katılacağı biliniyor. Kısacası Schengen vizesi ile Bulgaristan ve Romanya’yı da sayarsak toplam 29 ülkeye giriş yapman mümkün. 

2024 Schengen Vizesi Ücretleri



Schengen vizesi ücreti ise yukarıda sıraladığımız Schengen bölgesinde yer alan ülkelerin ortak kararı doğrultusunda belirleniyor. Ancak vize ücreti genel olarak sabit olsa da bu vize ücretlerinin üzerine, ülkeden ülkeye değişen vize başvuru merkezlerinin hizmet bedeli ekleniyor. Bu nedenle “Almanya vize ücreti ne kadar?” ya da “Yunanistan vize ücreti ne kadar?” diye merak ediyorsan ödemen gereken toplam tutarı hesaplamak için öncelikle güncel Schengen vizesi ücretlerine, sonra da ülkeye göre ilgili vize başvuru merkezinin hizmet bedellerine bakmanda fayda var. 


Schengen bölgesine üye olan ülkelere başvururken genel olarak ödemen gereken 2024 Schengen vizesi ücretlerini ise aşağıdaki tablodan inceleyebilirsin: 


Vize tipi 

Vize Ücreti 

A tipi (Transit vize) 

80 Euro

C tipi (Turistik vize / 90 günden daha az kısa süreli kalışlar)

80 Euro

D tipi (Oturma izinli / 90 günden daha fazla süreli kalışlar)

116 Euro 

6-12 yaş arasındaki çocuklar 

40 Euro 

0 - 6 yaş arasında çocuklar

Ücretsiz 

Ermenistan, Kuzey Makedonya, Ukrayna, Belarus, Gürcistan, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Azerbaycan, Moldova, Kosova ve Bosna Hersek pasaportu sahipleri 

35 Euro 

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen vizesi almak için öncelikle gideceğin ülkeyi belirlemen oldukça önemli. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi vize başvurusu yaparken Schengen vizesi ücretlerine ek olarak vize başvuru merkezinin hizmet bedelini de ödemelisin. Ülkeden ülkeye göre de ilgili vize başvuru merkezi değiştiğinden ödemen gereken hizmet bedelini öğrenmek için öncelikle başvuru yapacağın ülkeyi belirlemelisin.  


Örneğin Almanya Schengen vizesi başvurusu yapacaksan bu ülkenin aracı kurumu ile vize işlemlerini yürütmeli ve Almanya vize ücretine ek olarak vize başvuru merkezinin hizmet bedelini de ödemelisin. Almanya vize başvuru merkezinin ücreti ise 6 yaş üzeri kişiler için 1.111 TL’dir. Tabii ki aracı kurumun sunduğu ek hizmetlerden yararlanmak istersen hizmetlere göre ekstra ücretleri de ödemen gerekir. 


Almanya dışında bazı ülkelerin genel vize ücretleri ve ilgili vize başvuru merkezine göre hizmet bedellerini ise şu şekilde sıralayabiliriz: 


Ülke

Vize ücreti ve hizmet bedeli 

Bulgaristan vize ücreti + hizmet bedeli 

80 Euro + 30 Euro 

Yunanistan vize ücreti + hizmet bedeli 

80 Euro + 1.050 TL 

Fransa vize ücreti + hizmet bedeli 

80 Euro + 25 Euro 

Hollanda vize ücreti + hizmet bedeli 

80 Euro + 18,6 Euro 

İtalya vize ücreti + hizmet bedeli 

80 Euro + 1.341 TL 


Tatillerine renk katacak bu ülkeler dışında gitmek istediğin diğer Schengen ülkelerinin vize ücretlerini ve hizmet bedellerini de ülkenin ilgili vize başvuru merkezinden öğrenebilirsin. 


Schengen vizesi almak istiyorsan vize ücreti ve hizmet bedellerini ödedikten sonra vize başvurusu için ilgili kurumdan randevu alıp gerekli belgeleri hazırlayarak Schengen vizesi başvurunu gerçekleştirebilirsin. 

Türkiye’den Vize ile Gidilen Diğer Ülkeler

Schengen vizesi ile sadece yukarıda sıraladığımız ülkelere gidebilirsin. İngiltere veya ABD’ye gitmeyi planlıyorsan bu ülkelerin vize sistemi farklı olduğu için gideceğin yere göre vize başvurusunda bulunmalısın.


”Peki, bu vizelerin ücreti nedir?” diye merak ediyorsan da son olarak İngiltere veya ABD gezisi için ödemen gereken vize ücretlerini inceleyelim. 

2024 İngiltere Vizesi Ücretleri



İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ya da Galler’e gideceksen İngiltere vizesine başvurmalısın. İngiltere vize ücretleri ise başvurduğun vizenin geçerlilik süresine göre değişir. Geçerlilik sürelerine göre İngiltere vize ücretlerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsin: 


6 aylık standart ziyaretçi vizesi 

115 Pound

2 yıllık standart ziyaretçi vizesi 

400 Pound

5 yıllık standart ziyaretçi vizesi 

771 Pound

10 yıllık standart ziyaretçi vizesi 

963 Pound


Geçerlilik süresine göre belirlenen bu vize ücretlerini online başvuru işleminden sonra ödemelisin. Sonrasında İngiltere vizesi işlemlerine bakan; İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, İzmir ve Bursa’da bulunan İngiltere’nin vize başvuru merkezlerinden randevu alarak vize başvurusunda bulunabilirsin. 


2024 ABD-Amerika Birleşik Devletleri Vizesi Ücretleri



ABD’ye bir gezi planlıyorsan göçmen olmayan vize kategorisinde yer alan B tipi yani ziyaretçi vizesine başvurman gerekir. Genel olarak Amerika turist vizesi olarak da bilinen ziyaretçi vizesi ücreti ise 185 ABD Doları.  


Online olarak Amerika vize başvurusu yapabilir ve vize ücretini ödeyebilirsin.


Vize isteyen ülkelere bir yolculuk planı yapıyorsan uçak bileti, otel ücreti gibi giderlerin arasına vize ücretini de eklemen gerekli. “Ama ben bu kadar masrafın nasıl üstesinden geleceğim?” diye düşünüyorsan da merak etme, her ihtiyacına uygun çözüm N Kolay dünyasında seni bekliyor. 


Yurt dışı planlarını hayata geçirmek ve yeni ülkeleri keşfetmek için nakit desteğe ihtiyacın varsa N Kolay ile kurye beklemeden, şubeye gitmeden ve dilersen 3 ay erteleme seçeneği ile 200.000 TL’ye kadar ihtiyaç kredisi kullanabilirsin. “Ama bana 10.000 TL yeter.” diyorsan da N Kolay’ın Kolay Nakit fırsatı ile 10.000 TL’ye kadar nakit ihtiyacını karşılayabilir ve 30 güne kadar faizsiz ödeme yapabilirsin.