Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?


Hayatta en önemli konu tabii ki sağlık. Sağlığında oluşabilecek herhangi bir problem hem senin hem de sevdiklerinin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca manevi açıdan zaten yorucu olan bu süreçte alınan sağlık hizmetinden kaynaklı ekstra maddi yükle de uğraşmak, sürecin daha da zorlayıcı olmasına neden olabilir.  

Özel hastanelerde bir sağlık hizmeti alman durumunda bu sana yüklü bir masraf olarak geri dönebilir. Sigorta kapsamında çalışıyor olsan ve SGK geçerliliği olan bir hastaneye gitsen bile SGK, tedavi masraflarının sadece belirli bir kısmını karşılar. Aldığın sağlık hizmetinin geri kalan kısmını ise senin karşılaman gerekir. Peki, tüm tedavi masraflarının karşılanması mümkün değil mi? Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile mümkün. 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptırarak SGK anlaşmalı özel hastanelerde ekstra ücret ödemeden sağlık hizmeti alabilirsin. Ancak sigortanın neleri karşıladığı ve kimlerin bu sigortayı yaptırabileceği konuları hakkında bilgi sahibi olmak için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası detaylarını öğrenmek oldukça önemli. O halde gel, tüm detayları ile tamamlayıcı sağlık sigortasını incelemeye başlayalım.  

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?

 

İlk olarak bir sağlık sigortası türü olan Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının tanımını öğrenelim. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde ekstra ücret ödemeden tedavi imkanı sunan bir sigorta türü olarak tanımlamak mümkün. 

Özel hastanede nitelikli bir sağlık hizmeti almak masraflı olabilir. Ancak Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, bu masrafı minimuma indiren bir sağlık sigortasıdır. Bu sigorta sayesinde ameliyat, muayene gibi hastane masrafların sigorta tarafından karşılanır. Böylece Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptıran kişiler sadece kanunen ödemekle yükümlü oldukları 15 TL katılım payını ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilir. Kısacası tamamlayıcı sağlık sigortası, “Özel bir hastaneye gidip ekstra ücret ödemek istemiyorum.” diyenlerin buluşma noktası diyebiliriz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının tanımını öğrendiğimize göre şimdi, kapsamını daha detaylı şekilde inceleyebiliriz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?

 

Tanımından da anlaşıldığı gibi Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, SGK anlaşması olan özel hastanelerde geçerli bir sigortadır. Ancak bu sigortadan yararlanmak için sigorta yaptıranın aktif olarak sigortalı olması gerekir. Çünkü Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının temel amacı, SGK tarafından sunulan sağlık hizmetlerinin özel hastane masraflarına yetemediği noktada bu masrafları minimuma indirmektir. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası için gerekli olan bu hususu karşılaman halinde bu sigorta teminatlarından yararlanarak sağlığını güvence altına alabilirsin. 

“Peki, tamamlayıcı sağlık sigortası neleri karşılar?” diye merak ediyorsan öncelikle bu konunun sigorta şirketinin sunduğu hizmete ve poliçe detaylarına göre farklılık gösterdiğini belirtelim. Ancak genel olarak Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının muayene, tahlil, tetkik ve ufak cerrahi müdahaleler gibi ayakta tedavi masrafları ile oda, refakatçi, hasta bakım, diyaliz gibi yatarak tedavi masraflarını karşıladığını söylemek mümkün. 

Tabii ki ayakta ve yatarak tedavi masraflarını kapsayan ana teminatlar dışında poliçeye ek teminatlar da eklenerek Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının kapsamı genişletilebilir. Örneğin doğum durumunda hastane masraflarına yönelik teminat eklenerek Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının doğumda da geçerli olması sağlanabilir. Bu nedenle sigorta sözleşmesi yaparken ihtiyaç ve taleplerine göre poliçe teminatlarını oluşturman oldukça önemli. 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsamaz? 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının kapsamını oluştururken ihtiyaç ve taleplerinin yanı sıra sigortanın kapsamına dahil olmayan durumlara da dikkat etmende fayda var. “Peki, bu durumlar nelerdir?” diyorsan hemen açıklayalım. 

Sigortanın kapsamına dahil olan durumlar gibi kapsamadığı durumlar da sigorta şirketinin sunduğu hizmete göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak sigorta yaptıran kişinin Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçesi başlamadan önce mevcut bir hastalığı varsa bu hastalığa yönelik tedavi masrafları, sigorta kapsamına dahil edilmez. Buna ek olarak ilaç ve diş tedavi masrafları da Tamamlayıcı Sa