Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Yükseltme Rehberi

İçerikler

Finans & Girişimcilik

Kredi Notu Nedir? Kredi Notu Yükseltme Rehberi


Bankalar kredi ve kredi kartı gibi ürünlerini kullandırırken başvuru yapan kişinin finansal geçmişini dikkate alır. Finansal geçmişte yer alan veriler ise güncel kredi notunu gösterir. Yani kredi başvurunun onaylanması ya da reddedilmesi, kredi notuna bağlıdır. Her zaman yüksek tutman gereken kredi notu veya bir başka deyişle banka puanı nedir, nasıl hesaplanır, birlikte inceleyelim:

Banka Kredibilite Notu Nedir?


Kredi ya da kredibilite notundan önce “Kredibilite nedir?” sorusuna cevap vermek daha doğru olacaktır. Kredibilite, kredi yönünde güvenilirliği ve kredi alabilme potansiyelini ifade eden bir terimdir. Kredibilite notu ise senin kredi yönünden ne kadar güvenilir olduğunu gösteren bir ölçümdür. Bankalar kredi notuna göre kredi hesaplama işlemi yaptığı için ne kadar kredi alabileceğin de bu puana bağlıdır.

Kredi notu, senin geçmişteki finansal performansını gösterir. Bankalardan aldığın kredileri ve kredi kartı borçlarını nasıl bir düzenle ödediğin bu puanla anlaşılır. Düzenli bir ödeme alışkanlığın varsa ve borçlarını zamanında ödüyorsan puanın daha yüksek olur. Ödeme alışkanlığının yanında bankadaki paran da bu aşamada önemlidir. Mevcut borç ve bakiyen de kredibiliteni değiştirir.

Taşıt, ev ve ihtiyaç kredisi, kredi kartı ve benzeri bankacılık ürünlerine başvurduğunda kredibilite notuna bakılır. Eğer bir banka başvurunu reddettiyse kredi puanın düşük demektir. Finansal işlemlerde daha rahat olabilmek için puanını yüksek tutmaya çalışmalısın. Kredi puanının bankacılık dışında araç kiralama, senetli-taksitli ev eşyası alma gibi durumlarda da etkili olduğunu unutmamalısın.

Risk Raporu Nedir?

Kredi notu raporu ile banka risk raporu sıkça birbirine karıştırılır. Benzer verileri içeren bu raporlar arasında aslında bazı farklar vardır. Peki risk raporu nedir?

Risk raporunda bankalarda bulunan toplam mevduatın, borç durumun ve limit bilgilerin ile kredi kartı, kredi ve kredili mevduat hesaplarının genel durumu yer alır. Tüm bu bilgileri bir arada bulabileceğin bir rapordur. Bazı kurumların verdiği risk raporları kredili ürünlerinin açık ve kapalı olma durumunu, geçmişteki ödeme performansını, kredi notunu ve kredi notunun zaman içerisindeki değişimini de içerebilir.

Kredi Notunu Etkileyen Etkenler Nelerdir?

Kredi kullanmanda rol oynayan kredi notu, birçok farklı detaydan etkilenerek ortaya çıkar. Bankalarla olan en küçük ilişkin bile puanını etkileyen etkenler arasındadır. Sadece kredi ve kredi kartı ödemelerin değil, banka üzerinden yaptığın diğer ödemeler ve harcamalar da bu hesaplamada dikkate alınır.

Bankalar üzerinden yaptığın her işlem kayıt altına alınır. Bu kayıtlar ise geniş bir veri havuzu oluşturur. Söz konusu veriler TBB (Türkiye Bankalar Birliği) ve KKB (Kredi Kayıt Bürosu) tarafından kayıt altına alınır. Kaydedilen veriler ise kredi notunu doğrudan etkiler. Kayıt altına alınan ve kredi puanını etkileyen bankacılık hareketlerinden bazıları şöyledir:

 

       Kredi kartı ve kredi ödemeleri

       Limit ve borç bakiyeleri

       Kredili ürün kullanımları

       Hesaplarda bulunan mevduatlar

       Yasal takibe düşen borçlar

Kredibilite Notu Nasıl Hesaplanır?