Eurobond Nedir? Yatırımcıların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Eurobond, uluslararası finans piyasalarında önemli bir yer tutan ve yatırımcılar için cazip fırsatlar sunan uzun vadeli bir borçlanma aracıdır. Eurobond veya Türkçe karşılığı ile Avrovil; şirketlerin veya devletlerin kendi ülkeleri dışında kaynak elde etmek amacıyla yabancı para birimleri üzerinden uluslararası piyasalarda satışa sundukları uzun vadeli bir yatırımdır.
Biz de Eurobond piyasasının boyutu ve büyüklüğünden başlayarak Eurobondların özellikleri, nasıl satın alınabileceği, faiz oranlarının nasıl belirlendiği, yatırımcılara sağladığı avantajlar, kupon ödemeleri, nominal değeri, kamu Eurobondlarının özellikleri ve avantajları, tahvil, bono ve Eurobond arasındaki farklar ve Eurobondların uluslararası finansal piyasalardaki etkileri gibi konuları detaylı bir şekilde ele aldık.
Eurobond Piyasasının Boyutu ve Büyüklüğü Nedir?
Eurobond, Avrupa dışındaki ülkelere ihraç edilmesine rağmen Avrupa’da piyasaya sürülen tahvillerin döviz cinsinden bütününü ifade eden bir terimdir. Bu tahviller, yabancı para biriminden çıkarılarak uluslararası piyasalarda işlem gören finansal birer faktör hâlini almıştır. Çok uluslu şirketlerin, devletlerin ya da uluslararası kuruluşların ihraç edebildiği Eurobondlar ülkemizde de Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile özel sektör tarafından ihraç edilir.
Dolayısıyla dünya genelinde büyük hacme sahip olan bir piyasa söz konusudur. Toplumların farklı ülkelerde seyahatinin mümkün olmasına benzer bir mantıkla yatırımcıların uluslararası piyasalardan fon toplayabilmesi, Eurobond’un temel misyonunu özetler.
Eurobondların Özellikleri Nelerdir ve Nasıl Satın Alınabilirler?
Eurobond; çok uluslu bir şirket ya da devlet kurumunun ABD doları, İsviçre frangı, Euro veya Japon yeni gibi yabancı para birimleri cinsinden ihraç edilen bir borçlanma aracıdır. Bu yatırım aracı, devlet Eurobondları veya şirket Eurobondları olmak üzere iki ana türde yatırımcıların karşısına çıkar.
Devlet Eurobondları, farklı amaçlarla fon toplamak için hükümetlerin ya da devlete ait ulusal bankalar gibi kuruluşların yabancı para birimleri cinsinden ihraç ettiği borçlanma araçlarıdır.
Şirket Eurobondları ise özel şirketlerin faaliyetleri için sermaye toplamak ya da belli projelerini finanse etmek amacıyla yabancı para birimleri cinsinden ihraç edilen borçlanma araçları olarak tanımlanabilir. Şirketlerin yurt dışı yatırımcılardan fon toplayabilmek için Eurobond çıkarması en çok karşılaşılan yöntemdir.
İki Eurobond arasında yaklaşım ve oluşum bağlamında farklar vardır. Örneğin devlet Eurobondlarına yatırım yapan yatırımcıların, bu yatırımları için politik ve ekonomik riskleri üstlenmesi gerekir. Şirket Eurobondlarında ise ihraç eden şirketin detaylı biçimde araştırılması ve bu şirketin borç yükümlülüklerini yerine getirebilme olasılığının iyi değerlendirilmesi şarttır.
Benzer şekilde devlet Eurobondlarının ihracı sırasında ülkelerin kredi notları baz alınır. Kredi notu düşük ülkelerin ihraç ettikleri finansal ürünlerin riski daha büyüktür. Şirketlerde de kredi notu yüksek olan işletmelerin daha düşük getiri sunması, buna karşılık düşük kredi notuna sahip şirketlerin sundukları tahvillerin ise artan riskin telafi edilmesi adına daha yüksek getiri sunması söz konusudur.
Eurobond almak için bu konuda yatırıma olanak sunan bankalarda vadesiz hesap açmanız ve Eurobond alış – satış işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir. Bazı bankalar menkul kıymet hesabınızın döviz tevdiat hesabına bağlanmasını şart koşabilir. Konuyla ilgili olarak yatırımınızı gerçekleştireceğiniz bankadan detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Eurobond Alımında Faiz Oranları Nasıl Belirlenir?
Eurobondlar, genellikle sabit kupon faizine sahiptir ve vade sonuna dek faiz oranı değişmez. Ancak alım sırasında kupon faiz oranı piyasa koşullarına göre belirlenir. Yani piyasadaki faiz oranı ve satış fiyatının değişmesi ile yatırımın getirisinin satış fiyatına göre değişiklik göstermesi kaçınılmaz olur.
Eurobond Fonları Yatırımcılara Ne Gibi Avantajlar Sağlar?
Eurobond fonları, yatırımcılara çeşitlendirilmiş bir portföy sahibi olarak riskleri dağıtma imkânı sunar. Bu fonlar, farklı ülkelerden ve sektörlerden gelen Eurobondları içerir. Bu da yatırımcının tek bir ihraççının sahip olduğu risklere maruz kalma ihtimalini azaltır.
Eurobondlar, yapıları itibariyle düşük riskli bir yatırım aracı olarak nitelendirilir. Böylece yatırımcıların risklerini diğer yatırım araçlarına kıyasla daha düşük bir seviyede tutması mümkün olur.
Kupon ödemeli Eurobondların vade sonuna dek düzenli olarak sabit faiz ödemesi yapması, yatırımcılara sabit bir getiri imkânı tanır.
Eurobond Kupon Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Eurobondların kupon ve anapara ödemeleri, ilgili bankadaki hesabınıza yatırım yaptığınız döviz cinsinden otomatik olarak yatırılır. Bazı bankalar kupon faiz oranını belli bir periyotta yatırmayı vadeder. Yatırımınızı gerçekleştirirken bankanızın sunduğu ödeme yöntemlerini dikkatlice incelemeniz sizin için en doğrusu olacaktır.
Eurobondun Nominal Değeri Neyi İfade Eder?
Eurobondun ihraç edildiği nominal değeri, getirinin hesaplanması için kullanılan en temel faktördür. Eurobondlar, belli bir birim değer karşılığı ihraç edildiğinde bu değer, ürünün vade sonundaki getirisini ve vade sonuna dek olan süreçte kupon ödemelerinin hangi büyüklükte yapılacağını belirler. Bir başka deyişle ilgili Eurobondun yıllık sunacağı faiz oranı bu nominal değer ile belirlenir. Nominal değer terimi ise menkul kıymetlerin piyasa fiyatı olarak özetlenebilir.
Kamu Eurobondlarının Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?
Kamu Eurobondları, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ya da kamu kurumları tarafından yurt dışından kaynak sağlama amacıyla döviz cinsiyle ihraç edilmiş uzun vadeli borçlanma aracıdır. Çoğunlukla USD ya da EUR cinsinden ihraç edilen kamu Eurobondları, piyasadaki pek çok yatırım aracına kıyasla daha düşük riskli olarak nitelendirilir. Genellikle daha düzenli ve güvenli kupon ödemeleri sağlayan kamu Eurobondlarının, likiditesi yüksek piyasalarda işlem görme oranı da daha yüksektir.
Tahvil, Bono ve Eurobond Arasındaki Farklar Nelerdir?
Tahvil, bono ve Eurobond arasındaki temel farklar, ihraç edildikleri yerler ve vadeleri olarak özetlenebilir. Tahvil ve bonolar; şirketler ya da bankaların bulundukları ülke içinden sağladıkları iç borçlanma aracıdır. Eurobond ise yabancı ülkelerden sağlanmış uzun vadeli dış borçlanma aracıdır.
Eurobondlar Uluslararası Finansal Piyasalarda Ne Gibi Etkilere Sahiptir?
Eurobondlar, uluslararası finansal piyasalarda önemli bir role sahiptir. Ülkeler ve şirketler için önemli birer finansman kaynağı olan bu tahvillerin küresel likiditeyi artırma etkisi vardır. Yatırımcılara döviz çeşitlendirmesi ve uluslararası yatırım fırsatları sunan Eurobondlar bu yönleriyle de küresel ekonomik entegrasyonu hızlandırırken sermaye akışını teşvik edici bir etki de gösterir.
Yatırım araçlarından, faiz getirilerinden ve kupon ücretlerinden bahsetmişken para birimlerine de değinmek gerekir. Peki, sizce dünyanın en değerli para birimi nedir? Bu sorunun cevabına “Dünyanın En Değerli Para Birimi Nedir?” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Burada belirtilen bilgi ve yorumlar finansal bilgiler, birikim ve tasarruf önerileri, genel yorum ve tavsiyelerden oluşmakta olup yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri esas alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel nitelikte olup, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgiler ile yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.