2024 Bedelli Askerlik Ücreti

İçerikler

Finans & Girişimcilik

2024 Bedelli Askerlik Ücreti



Askere gitmek, askerlik çağına gelmiş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek için zorunlu bir uygulama. Zorunlu askerliğin süresi ise 6 ay ya da 1 yıl olarak değişiyor. Ancak özellikle çalışanlar için bu süreler oldukça uzun. İşte, bu nedenle de 2019 yılında yürürlüğe giren kanun ile kalıcı hale getirilen bedelli askerlik hizmeti ortaya çıktı.


Genel anlamı ile bedelli askerliği, kanundaki şartları yerine getiren kişilerin yıla göre belirlenen ücreti ödeyerek kısa süreli askerlik hizmeti olarak tanımlayabiliriz. Tanımından da anlaşıldığı gibi bedelli askerlik için belirli bir ücret ödemek şart. Bu ücret ise her sene güncelleniyor. Durum böyle olunca da “2024 bedelli askerlik ücreti ne kadar?” sorusunun en çok merak edilen konulardan biri olması oldukça doğal.


Biz de bu sorunun cevabını, bedelli askerlik ödemesini nasıl yapacağını ve dikkat etmen gerekenleri senin için derledik. O halde şimdi, bedelli askerlik hakkında tüm merak edilenleri öğrenme zamanı.>

2024 Bedelli Askerlik Ücreti Açıklandı mı?

Güncel bedelli askerlik ücreti hakkında detayları daha iyi anlamak için bedelli askerlik ücretinin nasıl hesaplandığını öğrenmekte fayda var.


Askeralma Kanunu’nda belirtildiği gibi bedelli askerlik ücreti, güncel memur aylık katsayısının 240.000’e çarpımı ile belirleniyor. Bu hesaplama da ocak ve temmuz ayında olmak üzere yılda iki kez tekrarlanıyor. Ocak ayında belirlenen ücret, 30 Haziran’a kadar; temmuz ayında belirlenen ücret ise 31 Aralık’a kadar geçerli oluyor.


Kısacası bedelli askerlik ücreti hesaplama detaylarına göre sene içerisinde 2 kez bedelli askerlik ücreti güncelleniyor. Bu nedenle güncel bedelli askerlik ücretini öğrenmek için hem ocakta hem de temmuzda belirlenen tutarı kontrol etmek şart.

Bedelli Askerlik Ücreti Ne Kadar?



Bu hesaplamaya göre 2024 senesinin ilk yarısı yani 1 Ocak - 30 Haziran 2024 tarihleri arasında geçerli olacak bedelli askerlik ücreti 182.609,04 TL’dir. Bu ücret üzerinden bedelli askerlik hizmeti almak isteyenlerin müracaat işlemleri ise 8 Ocak 2024 tarihinden itibaren devam ediyor.

Bedeli Askerlik Kaç Gün?

Tabii ki bedelli askerlik hizmetinden yararlansan bile bir süre askere gitmen gerekli. Çünkü bu hizmetin tanımından da anlaşıldığı gibi bedelli askerlik, kısa süreli askerlik hizmeti. Bu süre ise 28 gün. Bedelli askerlik hizmetinden yararlananlar, 28 gün temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmetini tamamlamış oluyor.


Şimdi, bedelli askerlik başvurusu için şartları ve yapman gerekenleri keşfedelim.

Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?



Bedelli askerlik başvurusu için belirli şartlar bulunuyor. Bu şartları karşılaman halinde bedelli askerlik başvurusu yapabilirsin. “Peki, bu şartlar nedir?” diyorsan kanunda belirtilen müracaat şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

⦁ Başvuracak kişilerin, askerlik çağına girmiş ancak herhangi bir yaş sınırlaması olmadan askerlik hizmetine başlamamış olması gerekir.

⦁ Sağlık muayeneleri tamamlanarak “Askerliğe elverişli.” kararı alınmalıdır.

⦁ Bedelli askerlik müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde belirlenen bedelli askerlik ücreti ödenmelidir.


Tüm bu şartlar yerine getirildiği takdirde bedelli askerlik için başvuru yaparak kura ve sınıflandırma sürecine dahil olabilirsin. Başvuruyu ise e-devlet üzerinden ya da askerlik şubelerinden yapman mümkün.


Ancak e-devlet üzerinden bedelli askerlik hizmetine başvuru yapmak için öncelikle yoklama kaydının oluşturulması gerekli. Bunun için de e-devlet üzerinden Milli Savunma Bakanlığı sayfasına giriş yapıp “Askerliğim” bölümünden yoklama başvurusu yapmalısın.


Yoklama başvurusu yaptıktan sonra aile hekiminden muayene işlemlerini tamamlama adımına geçebilirsin. Muayene işlemlerini de tamamladıktan sonra ise başvurun ve sağlık muayene sonucun Askeralma Genel Müdürlüğü’ne iletilir. Genel Müdürlük değerlendirmesi ve onayı ile de yoklama başvuru sürecin tamamlanır. Tüm bu süreci Askerliğim sayfasında bulunan “Askerlik Yoklaması Süreç Takibi” bölümünden takip edebilirsin. 


Bu süreç tamamlanınca bir sonraki adım olan celp ve sevk tercih sıralaması aşamasına geçebilirsin. Bu işlemi de yine Askerliğim sayfasındaki “Askerlik Hizmet ve Celp Tercih İşlemleri” bölümünden yapabilirsin.


Tabii ki tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra da bedelli askerlik ücretini anlaşmalı kurumlara ödemen gerekli.

Bedelli Askerlik Ödemesi Nasıl Yapılır?

“Peki, ödemeyi nasıl yapacağım?” diyorsan bedelli askerlik ücretini ödemek için farklı seçeneklerin mevcut. Anlaşmalı bankalar, defterdarlıklar ve mal müdürlükleri üzerinden T.C. kimlik numaranı belirterek ödeme yapabilirsin.


Ancak ödemeyi peşin yapman gerekli. Çünkü bedelli askerlik ücretine herhangi bir taksitlendirme yapmak mümkün değil. Bunun için ödeme yaparken güncel ücretin tamamını peşin olarak ödemelisin. “Ama benim bu kadar nakit param yok.” diyorsan da merak etme, çözümlerle dolu N Kolay her zaman yanında.

Bedelli Askerlik Kredisi: N Kolay'da İhtiyaç Kredin Hazır

İşlerini aksatmadan askerlik hizmetini tamamlamak istiyor ama bir yandan da “Bedelli askerlik ücretini nasıl ödeyeceğim?” diyorsan ihtiyacına uygun çözüm N Kolay’da seni bekliyor.


Bedelli askerlik ücretini ödemek için nakit desteğe ihtiyacın varsa N Kolay ile kurye beklemeden, şubeye gitmeden ve dilersen 3 ay erteleme seçeneği ile 200.000 TL’ye kadar ihtiyaç kredisi kullanabilirsin. Kredi başvurusunu ise N Kolay mobil üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsin. Kredi başvurun onaylandığında paran anında hesabına geçer. Böylece bedelli askerlik ücretini kolaylıkla ödeyebilirsin.